Nori vrtnar bi evropske ladje poslal v Tajvanski preliv

Malo je možnosti, da bi se lahko izognili poslabšanju odnosov s Kitajsko. Vse skupaj je predvidljivo in jasno že kar nekaj let. ZDA bodo provocirale svojega največjega gospodarskega tekmeca in če bo treba, bodo zakuhale vojno. Tako kot se proti Rusiji borijo do zadnjega Ukrajinca, se bodo proti Kitajski do zadnjega Tajvanca. Ob tem računajo na svoje zaveznike in Evropejci smo na žalost med njimi. Tudi če se tu in tam pojavljajo glasovi, da nam spopad s Kitajsko ni potreben, pa so medijske in politične priprave očitne. Vse kar je potrebno je kakšna žalostna zgodba ali agresivna kitajska poteza, da se mehanizem požene v tek.

Glavni evropski vrtnar (ki misli, da je zahod vrt, preostanek sveta pa džungla), visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell, želi da evropske ladje patruljirajo po Tajvanskem prelivu. Gre za očitno provokacijo, skrito za izgovorom proste plovbe.

RTV Slovenija:

Prvi diplomat Unije se je v kolumni za časopis Journal Du Dimanche razpisal o “gospodarski, poslovni in tehnološki” pomembnosti Tajvana za EU. “Zato pozivam evropske mornarice, naj patruljirajo v Tajvanskem prelivu, da pokažejo zavezanost Evrope svobodi plovbe na tem absolutno ključnem območju,” je zapisal.

Le čudež nas lahko reši, a na to ne bi stavil. Je pa si dobro pogledati razmerje sil. Ves kolektivni zahod v Ukrajini ni sposoben premagati Rusije, se pravi, ne more proizvesti zadostne količine streliva. Če se ne bo kaj radikalno spremenilo, če Rusi sami ne bodo naredili večje napake, potem je ta vojna že izgubljena. Kako se naj potem kolektivni zahod sooči s Kitajsko, ki je po kupni moči že največje gospodarstvo sveta, industrijsko pa nas povsem prekaša? Če bomo v vojni za Tajvan mi proizvedli eno ladjo, bodo oni tri. Vse skupaj spominja na nore ambicije nacistične Nemčije, ki je na koncu zadela v zid sovjetske industrijske premoči. Preprosto niso več mogli nadomeščati svojih izgub.

Edina pozitivna stvar v tej noriji je jedrsko orožje, ki preprečuje neposreden spopad. Tudi nori vrtnarji se zavedajo, da v primeru jedrske vojne ne bo več njihovega urejenega vrta. Prav zaradi tega bo spopad, razen za prebivalce Tajvana, imel predvsem gospodarske posledice.