Pepe Escobar o multipolarnem svetu

Pepe Escobar se komu mogoče zdi rahlo smešen, ampak pri meni si je nabral že veliko plus točk. Najbolj s svojimi napovedmi, dolgo preden je to postalo znano, da je ruska država kolektivnemu zahodu dala ultimat, da sklene nek sporazum, ki bo upošteval ruske varnostne zahteve in da bo drugače prišlo do vojne. To je bilo še v času, ko se je ruski zunanji minister mudil po zahodnih prestolnicah in prepričeval svoje kolege. Do vojne je potem prišlo februarja lani.

To priča o tem, da Escobar ima svoje vire. In viri, to je pomembno. Nihče namreč na daljavo ne more videti v glavo tistim, ki odločajo o usodi našega sveta. Iz medijev seveda večinoma tudi ne more izvedeti kako in kaj. Lahko vsak pri sebi sicer razmisli, kaj je najbolj logično in potem napoveduje, kaj se bo zgodilo. Pri tem je pogosta napaka predvidevati, da so tisti, ki odločajo, racionalni ali pri zdravi pameti. Nekateri pač niso in zaradi tega prihaja do napak. To dobro vidimo v spopadu v Ukrajini. Napake delajo vsi.

Nastaja nek nov svet, v katerem bo več centrov moči. Živimo v času, ki ga nekateri imenujejo tretja svetovna vojna. ZDA želijo obdržati svoj imperij, Rusija in Kitajska pa hočeta ostati veliki in neodvisni sili. Kitajska seveda gospodarsko prehiteva ZDA, česar se v Washingtonu na smrt bojijo. Prav zaradi tega je veliko možnosti za vojno med ZDA in Kitajsko. Ker se Američanom izteka čas in si preprosto ne znajo predstavljati, da bi morali živeti v svetu, v katerem so le ena izmed velikih sil.