Parlamentarni odbor za zunanjo politiko podprl deklaracijo o spominu na gladomor

Proti deklaraciji, ki sta jo predlagali poslanski skupinI SD in Svoboda je glasoval samo poslanec Levice Matej T. Vatovec.

Parlamentarni odbor bo predlagal Državnemu zboru, da lahkoto v Ukrajini v etih 1932 in 1933 v deklaraciji prizna za genocid.

Gre za še en element rušenja odnosov z Rusijo. Ko evropske države gladomor označujejo za genocid nad Ukrajinici in od Rusije zahtevajo opravičilo, za prihodnost postavljajo oviro normalizaciji odnosov. To je očitno tudi cilj, ki se ga marsikdo v Evropi ne zaveda, je pa popolnoma v skladu z ameriškim interesom, da Evropejce ohranja v stanju nenehnega konflikta z Rusijo in tako veže nase. Prav zaradi tega smo malodane povsem odvisni od dobre volje ZDA, kar se bo še poslabšalo, ko bo prišlo do preloma s Kitajsko.

Gladomor ni bil genocid nad Ukrajinci, ampak posledica delovanja sovjetskih oblasti, ki so nasilno preurejale nekdanji imperij. Umirali niso samo Ukrajinci, ampak tudi Rusi in Kazahi. Jasno je, da ob tem sovjetske oblasti niso bile prizanesljive, saj so želele čim prej izvesti industrializacijo in preskočiti nekaj korakov razvoja in dohiteti zahodne konkurente. Res je tudi, da je lakota v istem času jemala življenja tudi v drugih državah sveta.

Smo na točki, ko dialoga med kolektivnim zahodom in Rusijo malodane ni več. Gre za spopad, s katerim bomo morali živeti še leta in leta. Kolektivni zahod Rusije seveda vojaško in gospodarsko ne bo porazil, tudi obratno se ne bo zgodilo. Gospodarske sankcije, označevanje Rusije za državo podpornico terorizma, zahteve po odgovornosti za genocid nad Ukrajinci, vse to Moskvi pošilja signal, da je možen samo neprizanesljiv boj. Dlje bo ta trajal, manj bodo ruske elite navdušene nad zahodom in bolj bodo spoznavale, da obstaja še nek drugi svet, ki ga je vredno raziskovati in z njim sodelovati. Premik na vzhod je že zdaj očiten.

Ker gospodarske sankcije in razne deklaracije ne prinašajo uspeha, naveličanost večjega dela prebivalstva držav kolektivnega zahoda pa se povečuje, se lahko zgodi tudi, da bo čez čas sprejeta zakonodaja, ki bo predvidevala kazensko odgovornost za zanikanje genocida nad Ukrajinci pred drugo svetovno vojno. Pa še kaj drugega. Namreč, tudi zahodne elite ne bodo kar tako vrgle puške v koruzo in bodo pripravljene nasilno disciplinirati svoje prebivalstvo, da bodo lahko nadaljevale svoj spopad z Rusi.