Industrijska proizvodnja v Sloveniji pada

Visoke cene energentov počasi spodjedajo naše gospodarstvo. Stanje še  ni kritično, saj smo v prvem četrtletju tega leta zrasli za 0,7%,  ampak industrijska proizvodnja se počasi krči. Dogaja se to, na kar smo številni opozarjali. Posledica vojne z Rusijo in višjih cen energentov bo deindustrializacija. Jasno, ne bo kar vsa industrija izginila, se preselila v ZDA. Govorimo o odstotkih, o manjšanju naše industrijske moči. Slovenija bo, tako kot druge evropske države, plačala neko ceno. Kako visoka ta bo, je že težko  vedeti.

RTV Slovenija:

Podatki, ki so jih pripravili na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) in Trgovinski zbornici Slovenije (TZS), kažejo, da je padec industrijske proizvodnje v zadnjih mesecih občuten, čutiti ga je široko po predelovalni industriji.

V industriji je bilo po izračunih GZS-ja že izgubljenih za približno pol milijarde evrov dodane vrednosti, kar pomeni osemodstotni padec. Zmanjšanje javnofinančnih prihodkov na ta račun je ocenjeno na približno sto milijonov evrov. V trgovini na drobno je medtem v zadnjem času po podatkih TZS-ja zaznati padec realnih prihodkov, še posebej to velja za prodajo trajnih dobrin, čutiti pa ga je tudi pri prodaji živil.

Smo na začetku dolgega procesa. Vse države se bodo spopadale s posledicami vojne z Rusijo, nekatere bolje, druge slabše. Marsikaj bo odvisno od tega, kako bodo sodelovale vlade in ogroženi deli gospodarstva. Če se bomo v naslednjih letih izognili recesiji, bo to že dober rezultat.