Vlada ukinila dan spomina na žrtve komunističnega nasilja, Janša o državljanski vojni

Na tem mestu je treba pozorno prebrati, kaj je vodja največje opozicijske stranke napisal na svojem Twitter profilu. Najprej predzgodba. Vlada je preklicala sklep o razglasitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja. Tega je maja 2022 sprejela prejšnja, Janševa vlada.

Takšna je obrazložitev Golobove vlade:

Sklep je bil sprejet tik pred iztekom mandata prejšnje vlade, ko naj bi slednja opravljala zgolj tekoče posle, brez sprejemanja političnih odločitev. Obenem je bil sklep sprejet brez predhodne javne in strokovne razprave.

Glede na navedeno je sedanja vlada zaradi sprejetja sklepa brez predhodne javne in strokovne razprave sprejela sklep o prenehanju veljavnosti sklepa.

Ta poteza je na družabnih omrežjih sprožila nemalo negodovanja med privrženci strank politične desnice. Odzval se je tudi Janez Janša.

Čeprav je besede predsednika SDS-a mogoče označiti za zavržne, pa ni mogoče trditi, da napoveduje nasilje s strani svoje stranke ali podpornikov svoje stranke. Širi strah in v nemir spravlja svoje privržence. V resnici je mogoče njegovo pretiravanje označiti za komično. V državi ni nobenih premikov, da bi se ponovno vzpostavil nekdanji režim, ali da bi kdo politične nasprotnike začel preganjati in zapirati. Ni to leto 1945. Vlada je le odpravila eno odločitev prejšnje vlade. Svet se medtem vrti po starem.

Prav zaradi tega ni pričakovati, da se bo iz naznanitve suma kaznivega dejanja, ki ga je vložilo pravosodno ministrstvo, kaj razvilo. Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je ob tem govorila o javnem spodbujanju nasilja in pozivanju k oboroženemu uporu in rušenju ustavne ureditve. Vsaj jaz tega v Janševem zapisu ne razberem, čeprav se strinjam, da gre za nevarne besede, ki še poglabljajo delitev v slovenski družbi in nekatere bolj labilne duše polnijo z grozo in besom. In da, če so ljudje tako prestrašeni, da mislijo, da jih bodo komunisti jutri vse pobili, so sposobni narediti tudi kaj izredno neumnega. Tega bi se predsednik SDS-a moral zavedati.

Pozive k oboroževanju vidimo na družabnih omrežjih, ki so podobno kot naši mediji, vir marsikatere neumnosti. Eden izmed privržencev teorije, da ‘vas bodo komunisti vse pobili, če se ne boste pripravili na odpor,’ je nekdanji svetovalec v Janševi vladi Tomaž Štih. On dejansko poziva državljane, da se oborožijo.

Vse to je neumno in del političnega boja. Golobova vlada ni komunistična in ne bo vrnila režima, ki je vladal v nekdanji Jugoslaviji. Podpornikov SDS-a in takšnih, ki bi se res oboroževali in borili proti oblasti, je tudi premalo, da bi lahko nasilno prevzeli oblast, povrhu pa gre večinoma za ljudi, ki so fizično zelo slabo pripravljeni in že zdavnaj ne več v svojih najboljših letih. Da ne govorimo o tem, kako bi končala slabo oborožena milica, ki bi se spopadla z državnim aparatom. Edina prava nevarnost je, da se bo našel kakšen norec, ki bo vse te visokoleteče izjave vzel resno in bo v paniki vzel pravico v svoje roke.

Čemu vse to služi? Mobilizaciji volilnega telesa, ohranjanju napetosti. Zelo je to podobno temu, kar se godi čez lužo v ZDA, kjer republikanska stranka z vsemi svojimi izpostavami tudi vedno straši pred kulturnim marksizmom in demokrati, ki da hočejo ustvariti drugo Venezuelo, ali ki da delujejo v korist Kitajske. V ZDA je družba razdeljena na dva skorajda enako velika dela, v Sloveniji temu tako. Prav zaradi tega gospod Janša s prenapetimi izjavami škodi predvsem samemu sebi. Svoje privržence že mobilizira, a jezi tudi svoje nasprotnike in teh je pač veliko več. Še sreča za SDS, da pred vrati niso volitve, ker bi to zdaj bil le še en avtogol.