Rusom ne boš prodal vile v alpski vasici

Vse smo že videli v tem času rusofobije. Prepoved nastopanja ruskih umetnikov, onemogočanje udeležbe ruskih športnikov na mednarodnih tekmovanjih, krajo denarja ruskim oligarhom, celo grožnje z odvzemom osebnih avtomobilov navadnim ruskim državljanom, če se bodo podali v nekatere evropske države. Tako jeza nekaterih Avstrijcev, da so ruski oligarhi kupovali vile v idilični avstrijski naravi, ne prihaja kot presenečenje.

24ur:

Avstrijo pretresa škandal okoli luksuzne vile, ki naj bi jo na skrivaj kupil ruski oligarh in nekdanji lastnik nogometnega kluba Chelsea Roman Abramovič. Skoraj dve leti po ruski invaziji na Ukrajino pri severnih sosedih namreč razpravljajo, kako je Avstrija postala igrišče za milijarderje, ki so tesno povezani s Kremljem, pri tem pa izkoriščajo slab nadzor in zapletene lastniške strukture za tajno kupovanje razkošnih nepremičnin po vsej državi.

Ne, nobeno presenečenje ni, da bi nekateri v Avstriji ruskim oligarhom najraje odvzeli njihovo premoženje.

V bistvu gre za diskriminacijo. Če si državljan države, ki je na kolektivnem zahodu ne maramo, potem nimaš pravice kupovati nepremičnin v našem malem vrtu. Če si to že storil, ni nič narobe, če se ti jo odvzame. Smešno tukaj je, da kaj takšnega nihče ne predlaga za Izraelce. Ne tega, da ne bi smeli nastopati na Evroviziji, ne tega, da ne bi smeli sodelovati na mednarodnih športnih tekmovanjih, sploh pa ne, da bi jim kradli premoženje, ker so pač državljani Izraela.

Kako mislite, se bo to končalo? Danes Rusi, jutri Kitajci, pojutrišnjem pa bodo vsa pravila zavrgli za vas, ker boste na spletu napisali nekaj takšnega, česar ne bi smeli in boste notranji sovražnik?

Ob tem nihče ne premisli, da takšna rusofobija še najbolj koristi ruski državi. Koliko denarja so ruski oligarhi znosili na zahod in tam zapravili za svoje nepremične, za šolanje svojih otrok, za luksuzne avtomobile in razkošne jahte? Rekli bi lahko, da so kradli trdo prigaran ruski denar in z njim bogatili nekatere države kolektivnega zahoda. Zdaj, ko jih preganjajo, tega ne morejo več delati v takšnem obsegu. Premisliti morajo, ali nemara ne bi bilo bolje denar investirati doma, ali vsaj v kakšni prijateljski državi. Ruska država od tega samo pridobi, saj se nekaj več denarja porabi doma. Največ izgubijo tiste države, ki z raznimi sankcijami preganjajo Ruse, saj se potem, ko jim, če jim, ukradejo denar, lahko požvižgajo na svež tok denarja. Ne bo oligarhov, ne bo niti turistov, če se bodo ti bali, kaj vse se jim lahko pripeti. Bodo pač šli drugam.

Mimogrede, podobno se utegne še kako kmalu zgoditi z nepriljubljenimi kitajskimi turisti, ki se tudi vedno bolj bojijo sovražnega odnosa in raje potujejo po svoji ogromni domovini, ki vedno bolj razvija turistično ponudbo. Še en strel v lastno koleno, ki je posledica vzvišenosti in sovraštva, ki sta se tako razpasli v marsikateri zahodni državi.

Kaj pa če bi, ne vem, na vse ljudi sveta, gledali bolj prijazno, bolj odprto, jih ne bi preganjali? Vsi bi bili na boljšem.