V Gambiji razmišljajo o odpravi prepovedi obrezovanja ženskih spolovil

Kolo zgodovine se občasno zavrti tudi nazaj. Ni izključeno, da se po progresivnem obdobju ne bo vrnila bolj konservativna doba. Ne le na zahodu, kjer smo priča prav norim izpadom ‘osvobojene’ in ‘prebujene’ družbe, ampak tudi v delih sveta, ki so doživeli le majhne korake v svet spoštovanja človekovih pravic.

RTV Slovenija:

Gambija je sprejela ukrep za odpravo prepovedi obrezovanja ženskih spolovil. Zahodnoafriška država bi lahko postala prva država na svetu, ki bi odpravila zakonsko zaščito pred to prakso, ki prizadene milijone žensk in deklic.

Predlagatelj zakona to opravičuje z obrambo kulture in religije:

Poslanec Almameh Gibba, ki je vložil predlog zakona, trdi, da prepoved obrezovanja ženskih spolovil krši pravico državljanov do “uresničevanja njihove kulture in religije”. Gambija je pretežno muslimanska država. Predlog zakona želi varovati “kulturne norme in vrednote”, je dejal po poročanju Al Džazire.

Na nek način so takšni predlogi tudi znamenja odpora proti prevladi zahoda, ki s svojim liberalizmom prodira v vse kotičke sveta. Premik v multipolarnost in konec ameriške hegemonije prinašata večji poudarek na domači tradiciji in kulturi, ki znata v nekateri primerih biti precej nazadnjaški.