Rusi še naprej uničujejo konvoje cistern, ki za IS prevažajo nafto v Turčijo

Rusko obrambno ministrstvo je objavilo posnetek ogromnega konvoja cistern, ki za Islamsko državo prevažajo nafto v Turčijo in napada na ta konvoj. Islamska Država se v velikem delu financira prav s prodajo nafte. Ni vprašanje, zakaj Rusi napadajo, vprašanje je, zakaj ZDA in zavezniki tega niso storili prej.

Zavedati se moramo, da so za zadnje uspehe proti Islamski državi odgovorne predvsem lokalne sile, ne toliko ZDA in zahodni in arabski zavezniki. V Iraku je trajalo kar lep čas, da so iraške oborožene sile spet toliko uporabne, da lahko oblegajo Ramadi. V Siriji so premiki na bojiščih manjši, saj režim z rusko zračno podporo in borci iz Irana in Hezbolaha obračunava predvsem z uporniki, ki so jim najbolj nevarni in katere zahodni mediji skušajo kljub njihovemu ekstremizmu prikazati kot zmerneže. Za Islamsko državo so v Siriji ta hip, razen ruskih letalskih napadov, najbolj nevarni Kurdi, ki res dobivajo nekaj ameriške podpore, a so hkrati v nenehnem strahu pred turško intervencijo.

Zdi se, da so ZDA do zdaj v vojno proti Islamski državi vlagale bolj malo, celo, da jim je bila uporabna pri njihovih načrtih destabilizirati in uničiti sirski režim, ki je zaveznik Irana, prav tako pa za pritiske na oblasti v Bagdadu, ki so tudi bolj kot ZDA, prvržene sosednjemu Iranu.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s