Donaldu Trumpu se podpora niža

Po republikanski in demokratski konvenciji so ankete javnega mnenja v ZDA zaznale pomembne premike. Predvsem v ključnih državah, ki bodo na koncu odločile. Razlika med Hillary Clinton in Donaldom Trumpom se je povečala in zdaj kaže na prepričljivo zmago kandidatke demokratov.

Poglejmo si tri države, v katerih menim, da se bo odločilo, kdo bo naslednji predsednik ZDA. V Pennsilvaniji ima Clintonova prednost 9,2%, 49,2 proti 40%. V Ohiu ima 2,6% prednosti, na Floridi 3,6%. ZDA so razdeljene na države, ki bodo zagotovo volile za republikanskega kandidata in države, ki bodo zagotovo volile za demokratskega in na države, ki so prava bojišča, saj lahko gredo v en ali drugi tabor. Vedeti moramo, da zmagovalec v posamezni državi dobi vse elektorske glasove, razen v dveh nepomembnih izjemah, za zmago pa jih potrebuje 270. Države dobijo ustrezno število elektorskih glasov glede na svoje prebivalstvo. Kalifornija jih tako ima 55 in je trdno na strani Hillary, Teksas jih ima 38 in je na Donaldovi strani. Pennsilvanija jih ima 20, Florida 29, Ohio 18. Države kot Montana in Severna Nebraska so skorajda nepomembne. Obe imata po 3 elektorske glasove.

 photo dt_zps08jbd0d4.jpg

Do oseminpetdesetih ameriških predsedniških volitev osmega novembra se utegne zgoditi še kaj zanimivega, toda do zdaj je bilo z obeh strani že obilo napadov, obilo metanja blata po nasprotnikih, obilo afer in aferic, ki bi naj zmanjšale priljubljenost nasprotnika in zgoditi bi se moralo res nekaj velikega, da bi ljudi še prepričalo, naj spremenijo svoje mnenje. Podpora kandidatoma zelenih in libertarcev medtem ostaja nizka, medijske pozornosti imata zelo malo, zato ni videti, da bi lahko republikanskemu in demokratski kandidatki odvzemala veliko podpore. Če že, potem je Hillary na boljšem, saj nič ne kaže, da bi recimo Sandersovi podporniki množično bežali k Jill Stein, čeprav jih nekaj zagotovo je in bo.

Seveda ob vsej prepletenosti ameriških političnih elit in medijev obstaja možnost, da so ankete javnega mnenja zmanipulirane, vendar to spada na področje teorij zarot, ki jih je težko dokazati. Razen če nam Wikileaks ne postreže s kakšnimi dokazi. Res pa je, da je ves sistem ostro nastrojen proti Trumpu in da kaj takšnega ni nemogoče.

V tem trenutku še ne bi bilo najbolj pametno napovedovati rezultata volitev osmega novembra, čeprav, če bi moral, bi stavil na zmago Hillary Clinton.

2 thoughts on “Donaldu Trumpu se podpora niža

  1. Trump je izjavil da se ne bori proti Clintonovi ampak proti MSM.
    Da ima prav dokazuje tudi tvoj PR Clintonove propagande.
    O že ugotovljenih prevarah pri štetju glasov pa nisi slišal še nič????
    Eh…..

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s