Ruska letala v napade na tarče v Siriji tudi iz Irana

Kaj pomenijo ruski zračni napadi iz oporišča v Iranu? Da ne Rusija, ne Iran, ne bosta dopustila padca Asadovega režima. Še več, da se sodelovanje teh dveh držav le še poglablja.

Ruski bombniki Tu-23M3 so vzleteli iz iranskega oporišča Hamedan, krila pa so jih lovksa letala Su-30 in Su-35, ki so vzletela v sirskem oporišču Hmeimim. Cilj so bili položaji Islamske države in fronte Al Nusra v provincah Idlib, Alepo in Deir Ezor. Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva je bilo v napadu uničenih pet skladišč orožja in področij, kjer so se urili teroristi, kakor tudi tri poveljniška mesta.

Medtem ko se moč Islamske države tako v Iraku, kot tudi v Siriji, počasi krha, v veliki meri zaradi podpore Rusije in Irana sirskim in iraškim oblastem, so uporniki uspeli prebiti blokado drugega največjega sirskega mesta, Alepa, katerega del je v uporniških rokah. S tem so zagotovo zadali hud udarec sirskim oboroženim silam in njihovim zaveznikom, saj so odmaknili padec mesta, ki bi močno nagnil tehtnico v prid režimskim silam.

Ti tako imenovani zmerni uporniki so adut v rokah zahodnih sil, Turčije in Saudske Arabije, da bi le spodnesli Asadov režim, če je že Islamska država vendarle preveč neugodna alternativa. Če ne bodo vladne sile s pomočjo zaveznikov teh upornikov zlomile do konca leta, ali jih vsaj prisile v resna pogajanja in potem mirovni sporazum, lahko pričakujemo, da bo administracija nove ameriške predsednice (če bo to postala, kar s ezdi zelo verjetno), Hillary Clinton, v začetku naslednjega leta bolj aktivno posegla v sirsko državljanjsko vojno. Od predsednika Obame tega že ni več pričakovati.

Zelo pomembno pri tem bo, kaj bo storila Turčija. Po poskusu vojaškega udara vidimo otoplitev odnosov z Rusijo, toda zavedati se moramo, da imata obe državi v Siriji nasprotne interese. Je Turčija za prijateljstvo z Rusijo pripravljena prodati sirske upornike? Rahlo dvomim.

Mimogrede, Rusija je oblasti Irana in Iraka zaprosila za odobritev preleta manevrirnih raket tipa Kalibr čez njuno ozemlje, kar pomeni, da bo to orožje kmalu znova uporavljeno proti ciljem v Siriji. Prav tako je ruska mornarica začela vojaške vaje v Sredozemlju in v Kaspijskem morju.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s