Obama je deportiral več ilegalnih imigrantov kot vsi drugi ameriški predsedniki skupaj

Saj veste. Donald Trump, pošast, namerava na južni meji zgraditi zid in iz države izgnati 12 milijonov ilegalnih imigrantov. To morajo Američani, ki so še pri pameti, nujno preprečiti, s tem da na volitvah glasujejo za Hillary Clinton. Toda, kakor pri vsem, je očitno tudi tukaj zgodba malo bolj zanimiva.

Kdo bi si mislil, da je predsednik Barack Obama v svojem času na oblasti iz države izgnal 2,5 milijona ilegalnih imigrantov. Več, kot vsi ameriški predsedniki pred njim skupaj. Hillary Clinton je v njegovi administraciji nekaj časa bila državna sekretarka. Ni se kaj oglašala, da bi proti temu protestirala. Se bo pod njenim predsedovanjem kaj spremenilo? Lahko to pričakujemo? Težko. Prej bo vse ostalo po starem.

Donald Trump obljublja marsikaj, le tega ne zna povedati, kako bo to naredil. Ima instinkt, kaj mora reči, da ga del ameriških državljanov podpre. Toda, ta instinkt se je izkazal za dvorezen meč. V republikanski tekmi je seveda bilo modro biti radikalen, zdaj ko mora prepričati tudi druge Američane, ni več tako modro obljubljati brutalnega izganjanja ilegalnih imigrantov. Zid še vedno namerava zgraditi, toda njegovo sporočilo postaja mehkejše. Bolj kot ne sporoča, da se bo le držal obstoječih zakonov. Nekaj ljudi bo izgnal, vseh pa ne in še to bo storil čim bolj humano. Izgnal bo predvsem tiste, ki so zagrešili kakšen zločin. Obljublja tudi, zato zid, da bo bolj zaščitil meje in s tem preprečil prihod še več ilegalnih imigrantov.

V tem trenutku se zdi, da bi predsedovanje Donalda Trumpa prineslo nekaj več deportacij, a vprašanje koliko več, kot predsedovanje Hillary Clinton. Za samo tekmo je pomembno, koliko Američanov, ki si želijo izgona vseh ilegalnih imigrantov, bo Trumpov premik k bolj umirjenemu tonu prepričal, da spreminja mnenje in ga zato ne gre podpreti in koliko Američanov, ki se bojijo Trumpovega radikalizma, da je vendarle bolj umirjen politik. Za temi premiki je le ena stvar: rezultati anket javnega mnenja, ki kažejo na zmago Hillary Clinton. In še nekaj: Trumpu se vedno bolj bliža realnost. Še posebej, če bo postal predsednik in se bo izkazalo, da so besede le besede, dejanja pa nekaj drugega in se države ne da voditi samo s populističnimi obljubami.

One thought on “Obama je deportiral več ilegalnih imigrantov kot vsi drugi ameriški predsedniki skupaj

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s