Ločevanje otrok migrantov od staršev? To so Američani počeli že pod Obamo

Donald Trump je tedaj še kot kandidat za predsednika ZDA obljubil, da bo na meji z Mehiko zgradil zid in izgnal 12 milijonov nelegalnih imigrantov. To je bil eden izmed razlogov, zakaj bi Američani po mnenju demokratov morali glasovati za Hillary Clinton in fašistični pošasti preprečiti pohod na oblast. Problem le, da se je kmalu izkazalo, da je Barack Obama v svojem času na oblasti izgnal več ilegalnih migrantov, kot vsi ameriški predsedniki pred njim skupaj. 2,5 milijona.

Zgodba se ponavlja, tokrat z razburjenjem zaradi ločevanja otrok migrantov od njihovih staršev. Če to ni dokaz, da so se ZDA pod Trumpom spremenile v fašistični imperij zla, pravijo njegovi nasprotniki, potem, kaj sploh je? Toda, tudi tokrat ima zgodba nenavaden zaplet. Donald Trump ni tisti, ki bi s tem začel. Pod Barackom Obamo so prav tako otroke zapirali v kletke, a zanimivo, takrat ni bilo takšne drame, kot tokrat.

Kdo je pravi krivec za ločevanje otrok od staršev in njihovo trpanje v kletke? Trump? On je lahko kriv kvečjemu tega, da ni pritiskal za spremembo zakonodaje, ki jo je sprejel nekdo drug. Ne, čeprav gre za grozljivo početje, pa so napadi na ameriškega predsednika v prvi vrsti posledica neverjetne dvoličnosti. Napadajo ga samo zato, ker je pač Trump. Če bi bila predsednica Hillary Clinton, bi podobno kot pod Obamo, večinoma molčali.

 

kidsprison

Fotografija centra za odvzete otroke migrantov iz leta 2014, za čase vladavine Baracka Obame (via Snopes)

Resnica je takšna, da so ZDA pod Trumpom zelo podobne ZDA pod Obamo. Nič se ni radikalno spremenilo. ZDA niso nič bolj imperij zla, kot so to bile prej.  Le bolj glasnega in neotesanega predsednika imajo, ki interese ZDA vedno postavlja na prvo mesto in s tem ogroža stara zavezništva, drugače pa njegovih groženj ne gre jemati pretirano resno, kar dokazujeta preobrat v odnosih s Severno Korejo in impotentni napad na sirske oborožene sile. Vprašanje je tudi, ali se bo uresničila njegova obljuba o gradnji zidu na južni meji. Zdaj kaže, da Trump samo dograjuje že obstoječe ovire.

Mimogrede, obstoji realna možnost, da bo Donald Trump leta 2022 ponovno izvoljen za predsednika ZDA. Njegova podpora je stabilna (po Gallupu 45% Američanov podpira njegovo delo) in demokrati so še kako sposobni kandidirati nekoga tako odbijajočega, kot je bila Hillary Clinton.

One thought on “Ločevanje otrok migrantov od staršev? To so Američani počeli že pod Obamo

Komentarji so zaprti.