Veliki brat vidi vse

Wikileaksovo razkritje, kakšne sposobnosti nadzora vse imajo in razvijajo ameriški obveščevalci, niti ni prišlo kot posebno presenečenje, je pa, upam, odprlo mnoga vprašanja, kako v prihodnosti skrbeti ne le za zasebnost posameznikov, ampak tudi za njihovo varnost.

Dvomim, da so ZDA edine, ki skušajo na vsakem koraku vohuniti za vsemi možnimi tarčami. Ne gre le za preprečevanje terorističnih napadov ali odkrivanje sposobnosti in namenov drugih držav, ampak tudi za industrijsko vohunjenje. Tudi druge države bržkone delujejo enako, bolj ali manj uspešno, le da do zdaj ni prišlo do razkritij. Seveda pa vedno večjo povezanost človeštva izkoriščajo tudi čisto navadni kriminalci.

Kaj smo torej izvedeli? Da so telefoni, računalniki, celo pametni televizorji, lahko odlična sredstva za zbiranje informacij. Telefoni so prave sledilne naprave, kar smo vedeli že kar nekaj časa, vsaj odkar so Rusi v Čečeniji locirali signal takratnega vodje upornikov in ga potem ubili v napadu. Tega je zdaj že več kot dvajset let. Ampak tudi televizorje naj bi bilo mogoče spremeniti v nadzorne kamere in to tako, da tega cilj nadzora niti ne bi mogel opaziti. Kar je še huje, prava nevarnost prihaja v obliki samovozečih vozil, nad katerimi bi lahko na daljavo prevzeli nadzor in tako izvedli atentat. Glede na to, kako zelo odvisne od povezav so številne institucije, si lahko predstavljamo, da bi v prihodnosti v primeru vojne lahko napadalec v napadeni državi paraliziral življenje. Tovornjaki bi se ustavili, s čimer bi bila motena oskrba, državne institucije ne bi mogle več komunicirati med seboj in tako dalje.

V prihodnosti bodo države morale mnogo več vlagati v obrambno sposobnost na tem področju. Slediti jim bodo morala tudi podjetja. Posamezniki pa se bodo morali zavedati, kako zelo enostavno je v resnici poseganje v njihovo zasebnost. Vsi skupaj pa se bomo morali naučiti živeti v novem svetu.

Dobra novica: nove tehnologije ne omogočajo samo nadzor državljanov s strani obveščevalnih služb. Tudi obratno je mogoče, kar dokazujejo razkritja wikileaksa. Prav zaradi delovanja te organizacije, zdaj mnogo bolje vemo, kako delujejo vladajoči.

One thought on “Veliki brat vidi vse

Komentarji so zaprti.