Ukrajina je prepovedala nastop ruske predstavnice na evroviziji v Kijevu

Evrovizijo smatram za nepotrebno zapravljanje denarja, ki ga bi bilo dobro čim prej ukiniti. S kvaliteto nima nobene zveze, polovica nastopajočih nima  posluha, pesmi so tako zanič, da jih pozabite po nekaj minutah, kaj šele, razen kakšne izjeme, da bi jih kdo poslušal čez kakšen mesec ali leto. Gre za poneumljeno predstavo, ki ima veliko več kot z glasbo, s političnim glasovanjem, ko sosedi nagrajujejo sosede in veliko vlogo igrajo razne manjšine, ki glasujejo za svojo državo, svoje mesto je našla še LGTB skupnost, občasno, tako kot lani pa se vse skupaj sprevrže še v politično sporočilo.  Lani Rusiji. Lanska zmagovalka, predstavnica Ukrajine, je bila povsem zanič in je zmagala le, ker so zanjo glasovale žirije, ne ljudstvo preko telefonskega glasovanja.

Čestitam tem žirijam. Uspelo vam je evrovizijo odpeljati v državo sredi državljanjske vojne in gospodarskega razsula, kjer centralna oblast nima toliko moči, da bi lahko razgnala razne skrajneže, ki blokirajo prevoz premoga iz uporniškega Donbasa, premoga ki ga Ukrajinci nujno potrebujejo. Govorimo o državi, ki je ruski predstavnici, Juliji Samojlovi, prepovedala nastop, ker da je imela nastop na Krimu, ki je hvala Bogu ubežal s potapljajoče ukrajinske ladje in se rešil v Rusijo. Nastop je imela tam in mnenje tudi, da je prav, da je Krim del Rusije. Oh, grozota, nekateri ne prenesejo, da ima kdo drugačno mnenje.

Vsekakor lahko pričakujemo, da bo komedija v Kijevu veličastna. Ker je Rusija pač sovražnik, bodo mediji in vsa glasbena karavana vsi videli, kako lepa in moderna in polna blagostanja je Ukrajina, bede pa ne bo opazil nihče, kaj šele kakšnega nacionalističnega skrajneža z baklo. To bodo označili za rusko propagando.

In kaj naj Rusija? Nič. Iskreno upam, da bodo v prihodnje to prireditev bojkotirali, tudi ko ne bo več v Ukrajini. Resnici na ljubo, lahko denar, ki ga za to skropucalo namenjajo, dajo v kaj bolj koristnega. Če že hočejo imeti poneumljene predstave, kakršna je tale, lahko naredijo svojo. Glas Rusije ali kaj takšnega, če jim že razni šovi za talente niso dovolj. Čeprav bi svetoval proti temu.

Žirijam pa svetujem, da naj naslednjič, če so lansko leto nagradili Ukrajino, k tekmovanju povabijo Irak in potem zmago podarijo v Bagdad. Da bo še bolj zanimivo. Pa mislim, da bi lahko tudi njih povabili k nastopu: