Kaj če je Ivanka res vplivala na Donalda, da napade Sirijo?

Teorije zarot pogosto nastajajo zato, ker ljudje potrebujejo neko razlago za sicer kompleksne pojave, s katerimi se soočajo. Zakaj je svet, takšen kot je? Najlažje je verjeti, da obstajajo zakulisne sile, ki odločajo, kaj se bo dogajalo. Mnogo težje se je sprijazniti, da so dogodki lahko nenačrtovani, posledica napak ali hipnih odločitev. Da za njimi ni nobenega večjega načrta, nobene strategije.

Poglejmo si primer ameriškega napada na sirsko vojaško letališče po obtožbah, da je sirsko letalstvo proti upornikom uporabilo kemično orožje. Večina nas je že slišala zgodbo, da je Donald Trump napad ukazal potem, ko je njegova hčerka, Ivanka Trump, videla posnetke ubitih otrok in je hotela, da nekaj naredi. In da je potem ameriški predsednik reagiral, ne na podlagi analiz obveščevalcev in generalov, ampak na željo svoje hčerke.

Kaj, če je temu res tako? Pogosto hočemo preveč racionalno razlagati delovanje svetovnih voditeljev, ko so ti le ljudje in to včasih celo takšni, ki jim manjka kakšen kolešček v glavi. Trump je zagotovo eden takšen z ne preveč debelo kožo in je nanj možno vplivati. In obkrožen je z ljudmi, ki nanj vsekakor hočejo vplivati.

ZDA so imperij, ki ima na razpolago ogromno denarja in ki svoje interese vidi po vsem svetu. Imperij ne le vojaških oporišč, ampak obveščevalnih služb, vojaških enot, delov vlade in od zunaj še možganskih trustov, ki zagovarjajo svoje interese in tako dalje. Ni rečeno, da vsi našteti delujejo kot eno,  čisto mogoče je, da pogosto delujejo eden mimo drugega. Nekaj je v interesih institucij, nekaj v posameznikih, ki jih vodijo, ali so v njih zaposleni. Tako lahko ena obveščevalna služba uri in oborožuje upornike v eni državi, da bi tam uničila vlado, da bi ti uporniki potem tako dobljeno orožje in urjenje uporabili proti ameriškim vojakom v drugi državi.

Na ZDA v tem trenutku že težko gledamo, kot na iz enega samega centra vodeno državo, z eno samo strategijo razvoja. Na primeru nacionalista Stevea Bannona, ki je nasprotoval ameriškemu vmešavanju na Bližnjem Vzhodu in so ga bolj kot ne oddaljili od Trumpa, vidimo, kako poteka boj za vpliv na ameriškega predsednika. V tem trenutku so neokonservativci malodane povsem obkolili Trumpa. Potem so še seveda zgodbe o tem, kakšno moč imata pri vodenju ZDA Ivanka Trump in njen partner Jared Kushner. Tako je na samem vrhu ameriške moči, kje je potem šele tako imenovana globoka država. Ki je prav tako razdeljena.

Oblast v ZDA, vse institucije, ki jo sestavljajo, je zatorej bolje videti kot skupek različnih sil, ki se nenehno borijo za moč, ne pa kot enotno strukturo, podrejeno samo enemu človeku.

 

One thought on “Kaj če je Ivanka res vplivala na Donalda, da napade Sirijo?

Komentarji so zaprti.