Pretepanje slamnatih mož

Pretekli teden je v ZDA postregel z dvema dogodkoma, o katerih se je veliko razpravljalo in ki sta pokazala, kako neracionalna je postala debata v medijih in na družabnih omrežjih. Kot, da bi se le še vodila izredno čustvena kulturna vojna, resnica pa bi postala povsem nepomembna.

Najprej je zaposlen v Googlu, James Damore, spisal deset strani dolg manifest o tem, zakaj v družbi obstajajo razlike med spoloma. Večina tam zaposlenih je moških. Manifest sem prebral in v njem ni bilo nič kaj pretresljivega. Na kratko, Damore je vse skupaj predstavil kot posledico različnih preferenc med moškimi in ženskami in da, tudi v določeni meri seksizma. Pri tem se je pritoževal nad atmosfero v googlu, češ da bi naj bilo težko biti konservativec, ker na ideološkem področju ni raznolikosti. A če si je Damore mislil, da bo z manifestom, ki ga je objavil interno, dobil racionalno debato, se je zmotil. Razglasili so ga za seksista, sovražnika žensk, paglavca in podobno. Njegove besede so predstavili čisto drugače, češ da so ženske in moški genetsko različni in so ženske pač manj sposobne. Medtem ko je on govoril o razlikah na ravni populacije, kjer je pač očitno, da moški in ženske izbirajo različne zaposlitve, so trdili, da misli, da so posamezne ženske slabše programerke kot moški. Nihče ga ni vprašal, če to resno misli, ne, kar obsodili so ga in vrgli k volkovom.

K volkovom je skoraj dobesedno, kajti takoj, ko so ga začeli levičarji in feministke in večina medijev napadati, so mu vrata velikodušno odprli na drugi strani. Mu ponudili možnost povedati svojo zgodbo. Seveda so njegovi nasprotniki, potem ko so mu onemogočili, da bi se branil, to izkoristili za še en napad, češ da to dokazuje, kakšne vrste človek je.

Damora so seveda odpustili.

Zadnje čase imamo veliko tega, da se ljudi, ki mislijo drugače, skuša spraviti iz službe. Gre za brutalen napad, ki ima uničiti obstoj takšnih ljudi. Morali bi resnično premisliti, če je to pametno, kajti na tak način bi lahko koga celo spravili do samomora ali pa na cesto. Zavedam se, da je nekaterim to celo cilj.

Drugi primer je nasilje v mestu Charlottesville v Virginiji. Protesti proti odstranitvi kipa generalu južnjaške vojske Lee-ju so se sprevrgli v spopad med nacionalisti in njihovimi nasprotniki. Nacionalisti so pripravili pohod z baklami, ki je srhljivo spominjal na nacistične ali na zborovanja v Ukrajini, kjer zanimivo nihče ne vidi nacistov. Vsaj tisti ne, ki so zdaj tako glasni ob dogodkih v ZDA. Da, celo nacistično zastavo smo lahko videli med številnimi konfederacijskimi. V nekem trenutku se je eden izmed nacionalistov z avtomobilom zapeljal v gručo nasprotnikov in s tem izvedel terorističen napad, v katerem so bili mrtvi in ranjeni.

Spet je večina medijev tragedijo predstavila pristransko. Jasno je vsakemu, ki si je pogledal posnetke dogajanja, da sta bili nasilni obe strani, čeprav je jasno tudi, da so nacionalisti imeli svoj shod, ki so ga hoteli preprečiti njihovi nasprotniki. Gre za že znano zgodbo, ko se v črno zamaskirani mladci spravljajo nad podpornike Trumpa, nacionaliste in konservativce, da bi jim preprečili zborovanja ali govore in s tem onemogočili njihovo svobodo izražanja. V ZDA je svoboda izražanja malce širša, kot pri nas, tako da se lahko zbirajo tudi ljudje z nacističnimi zastavami. Iz spopada dveh agresivnih, nasilnih skupin, so potem mediji uspeli predstaviti napad nacionalistov na mirne protestnike. Čeprav se dobro vidi, da je bilo ogromno teh mirnih protestnikov oboroženih s koli in bejzbol palicami.

V ZDA so na politični desnici, v konservativnih in celo nacionalističnih krogih, nasilje obsodili. Nasilje obeh strani. Toda šli so še dalje, večina se jih je distancirala od nacistov. Kar je tudi razumljivo, saj mahanje z nacistično zastavo res ne prinaša simpatij. Jezni možje z baklami so si v Virginiji naredili slabo uslugo, saj so se izolirali in zaradi tega nam ni treba skrbeti, da bo nacional socializem kdaj kmalu v ZDA dosegel kritično maso za prevzem oblasti. V resnici gre za le nekaj skrajnih posameznikov, ki so zdaj še bolj nemočni, kot prej.

Toda kaj, ko je bolj priročno trditi, da so vsi konservativci, nacionalisti in Trumpovi podporniki že kar nacisti. To ni res, a kaj bi z resnico, če je mogoče hujskati ljudi k vedno hujšemu nasilju in si tako hkrati pridobivati vedno več pozornosti, kar je za medije zelo pomembno. Razen tega se tako nadaljujejo napadi na Trumpa. Posledice tega so lahko potem grozljive in privedejo celo do državljanjske vojne.

Žalostno je, da se ob takšnih dogodkih, namesto da bi se iskalo resnico, preprosto postavi slamnatega moža, ki se ga potem neusmiljeno pretepa. S tem se povečuje polarizacija, ljudje se ne pogovarjajo več, ampak se samo še žalijo in drug iz drugega norčujejo. Kot lahko vidimo, je vedno več tudi fizičnega nasilja. Namesto, da bi se razmere umirjalo, se jih zaostruje,

2 thoughts on “Pretepanje slamnatih mož

Komentarji so zaprti.