Palestinci, šibki kot so in brez zaveznikov, ne morejo nič proti priznanju Jeruzalema kot izraelske prestolnice

Obsodbe Trumpove napovedi selitve ameriškega veleposlaništva v Izraelu v Jeruzalem in  priznanja tega mesta za prestolnico Izraela, se vrstijo. Na izrednem zasedanju Varnostnega Sveta Združenih Narodov so številne države obsodile ameriško potezo, medtem pa je že prišlo do nasilnih protestov Palestincev na Zahodnem Bregu, v vzhodnem Jeruzalemu in Gazi, v katerih sta dva bila ubita in na stotine ranjenih. Hamas je iz Gaze na Izrael izstrelil nekaj raket, Izrael pa je izvedel letalske napade.

Trump ni naredil nič radikalnega, le vsemu svetu je odprto povedal, čigav zaveznik so ZDA in da ne morejo biti nepristranske v mirovnem procesu. To ni neka skrivnost. Na terenu se ne bo nič spremenilo, kajti Izrael že dolgo časa širi svoje naselbine in Palestince omejuje na vedno manj ozemlja, Jeruzalem pa smatra za svojo nedeljivo prestolnico, čeprav je vzhodni del v rokah Palestincev.  ZDA jih kljub temu izdatno podpirajo z denarjem in jim omogočajo, da so vojaška velesila na Bližnjem vzhodu. To je pa tudi vse, kar šteje.

Palestinci so šibki in povrhu še osamljeni. Naj vas nikar ne zamotijo izjave voditeljev arabskih držav. V večini, s Saudsko Arabijo na čelu, so obsedeni z vojno z Iranom. Ta ni neposredna, ampak se vseeno bije od Sirije, Iraka, do Jemna. Palestinci so nepomembni, ko imajo Saudijci in Izraelci enake interese, to je zmanjšati moč šiitskega Irana in njegovih zaveznikov. To je tudi razlog, da Izraelci napadajo transporte orožja Hezbolahu znotraj Sirije, medtem ko jih prisotnost skrajnih sunitskih borcev na njihovi meji v Siriji niti malo ne moti. Opazili ste verjetno že, da še nobenega izraelskega veleposlanika niso nagnali in da nihče ne kopiči oboroženih sil za osvoboditev Palestine. Resnici na ljubo nobena arabska država, verjetno niti Egipt ne, kaj šele Saudska Arabija,  ni sposobna voditi vojne proti Izraelu. Erdogan, karkoli že govori, se bolj zanima za Kurde in so mu Palestinci le sredstvo za višanje njegove priljubljenosti v regiji.

Opazili boste tudi, da nobena evropska država ne uvaja sankcij proti Izraelu. Nekateri so ogorčeni, drugi svarijo pred izbruhi nasilja, toda naredi noben nič. Mogoče bo kdo priznal Palestino kot neodvisno državo in Jeruzalem kot njeno nedeljivo prestolnico, ampak to so le besede v vetru.

Šteje namreč le vojaška moč in ta je v prid Izraelu. V nasilnih protestih, ki so izbruhnili, umirajo in so ranjeni Palestinci.  Ti se lahko upirajo in umirajo, zmagati sami ne morejo, pomoči od zunaj pa tudi ne bo. Obstaja minimalna možnost, da bi jih podprl Hezbolah, toda ta je še vedno vmešan v vojno v Siriji in tam zadeve še niso do konca razčiščene. Hezbolah seveda proti Izraelu lahko vodi obrambno vojno, izključeno pa je, da bi lahko šli v ofenzivo. Če že, potem bi se ponovila vojna izpred desetletja, ko bi izstreljevali rakete po severu Izraela, medtem ko  bi jih Izraelci skušali z letalstvom in omejenimi kopenskimi napadi onemogočiti.

Dokler so ZDA odločno na strani Izraela, tudi gospodarski pritiski drugih držav ne bodo zalegli, ker bodo  plačale izraelske izgube. Vidimo lahko torej, da so Izraelci tako vojaško, kot tudi gospodarsko varni, hkrati pa v regiji nikomur ni prav mar za Palestince, oziroma imajo druge probleme.

 

One thought on “Palestinci, šibki kot so in brez zaveznikov, ne morejo nič proti priznanju Jeruzalema kot izraelske prestolnice

Komentarji so zaprti.