ZDA in zavezniki skušajo zasluge za uničenje Islamske države pripisati sebi

Po porazu Islamske države v Siriji, se nekateri v zahodnem svetu počutijo zaslužne za njen propad, čeprav je večino težkega dela na svoja ramena prevzela sirska vladna vojska, skupaj z iranskimi vojaki in ob podpori ruskega letalstva. Spomnimo se, kako jalovi so bili napadi letal zahodnih držav in kako niso imeli nobenega učinka. Niti ogromnih transportov nafte v Turčijo, s pomočjo katerih se je financirala Islamska država, niso opazili. Rusi so jih takoj ob začetku svojega posredovanje septembra leta 2015.

Na svojem facebook profilu se je v nedeljo odzvala predstavnica za stike z javnostmi ruskega zunanjega ministrstva, Marija Zakharova in zapisala: ‘Zahodni partnerji so v preteklih dneh govorili, da so bili oni, ne Rusija tisti, ki so premagali Isllamsko državo v Siriji. Zadnji, ki je to izjavil, je bil francoski zunanji minister gospod Le Drian. Dragi gospodje, prenehajte! Vaši uspehi so Irak, Libija in Afganistan. Dajte, bodite ponosni nanje.’

ZDA in zavezniki seveda ne morejo biti ponosni na svoje vojaške operacije. Libija je v razsulu, Afganistan je še vedno v vojni, Irak je pravkar obračunal s preostanki Islamske države inse ni umiril vse od leta 2003 in takratne amerišle zasedbe. V Iraku velja poudariti, je veliko vlogo pri uničenju Islamske države, podobno kot v Siriji, igral Iran.

Ne gre dvomiti, da bodo zahodni mediji skušali dogajanje v Siriji prikazati v takšni luči, da bodo čim bolj povzdignili vlogo ZDA in zaveznikov in zmanjšali vlogo Rusije. Toda, temu preprosto ni tako. Nekaj lahko rečemo o kurdskih silah, ki so resnično ob podpori zahodnih zaveznikov Islamski državi zadale nekaj hudih porazov, a hkrati se ni mogoče ogniti dejstva, da so za osvoboditev Rake, ki so jo hudo uničili, sklenili sporazum o umiku borcev Islamske države iz mesta. Ni mogoče niti spregledati, da se je ves čas zdelo, da se držijo nazaj in v teroristih vidijo priročno sredstvo pritiska na sirsko vlado. Le zakaj ni bilo nobenih uspehov, dokler se Rusija ni vmešala v vojno? Le zakaj ni nobene želje, da se obračuna s skrajneži v Libiji, čeprav so od padca Gadafija potekla že leta in je država v razsulu? Mislimo si lahko, da bi zahodne sile v hipu dobile večjo motivacijo, če bi se za posredovanje v Libiji odločila Rusija.

Da ne govorimo o tem, da so zahodne sile z radodarnim oboroževanje upornikov v Siriji izdatno podprle tudi Islamsko državo, v katerih rokah se je znašlo najmodernejše orožje. Vse čisto slučajno, verjetno.