Lahko spletni portali spremenijo javno mnenje v korist SDS?

Splet omogoča hitro in enostavno širjenje propagande tudi tistim, ki drugače nimajo posebne moči v tradicionalnih medijih. Vse kar je potrebno, je nekaj zagretih aktivistov, ki so pripravljeni žrtvovati svoj čas in za malo denarja je mogoče ustvariti kar nekaj spletnih strani, blogov in profilov na družabnih omrežjih, preko katerih je mogoče razširjati zgodbe.

Dnevnik:

V letu pred volitvami v Sloveniji ne nastajajo samo nove politične stranke, temveč za potrebe volitev tudi novi mediji. V manj kot letu dni je tako nastalo trinajst novičarskih spletnih portalov, ki so med seboj očitno usklajeni. Vsak od njih pokriva svoje zemljepisno območje (nobene regije ne pokrivata dva portala), vsi skupaj pa vso Slovenijo. Njihova grafična podoba je skoraj enaka, saj gre za različice iste teme za novičarske spletne strani, ki jo ponuja odprtokodni sistem za urejanje spletnih strani wordpress. Poleg tega so skoraj vsi uredniki teh spletnih strani po javno objavljenih podatkih povezani s SDS.

Spominja na brezplačnike. Toda, lahko to deluje?

SDS ima svoj odstotek in so ji za ohranjanje le tega dovolj mediji, ki so jim že na voljo. Večina državljanov, po drugi strani, je negativno nastrojena proti SDS, tako da niti sto in en medij tega ne more spremeniti. Morebiti bi to lahko bilo dolgoročno učinkovito za vzpon nove stranke, z novimi obrazi, pač na desnici. SDS, Janša, Grims, itd., to so imena, ki imajo preveč negativnega balasta, da bi se jih dalo prodati tistim, ki jih zdaj odklanjajo, s še toliko spletnimi portali. Slovenci namreč zamerijo in ko koga sovražijo, ne spreminjajo svojega mnenja. Zato je na levici toliko novih strank. Ker jih je lažje prodati volivcem. LDS, Zares, PS, SMC in zdaj kaže še na stranko Marjana Šarca. Gre za ideološko podobne stranke, nove obraze pač, ki še niso obteženi z nasprotovanjem.

V SDS-u očitno mislijo, da je njihov problem negativna nastrojenost večjih medijev in da lahko podporo večajo s poplavo lastnih. Motijo se. Oni lahko z lahkoto razširijo vsa svoja sporočila. Če ne skozi svoje medije, pa preko spleta. Tega se ne da ustaviti. Problem je, da je preveč ljudi negativno nastrojenih proti njim in da jih odklanjajo že, ko samo slišijo zanje. Kot rečeno, na levici so spoznali, da se da to obiti z ustanavljanjem novih strank in promoviranjem novih obrazov, ker ljudje nimajo takoj ustvarjenega negativnega mnenja.

One thought on “Lahko spletni portali spremenijo javno mnenje v korist SDS?

Komentarji so zaprti.