Slovensko gospodarstvo in javne finance v dobrem stanju – bo to imelo kakšen vpliv na volitve?

Slovensko gospodarstvo raste, prihodki v proračun se višajo.

RTV Slovenija:

Javnofinančna slika se je izboljšala tudi v prvih treh četrtletjih – primanjkljaj je znašal 134 milijonov evrov ali 0,4 odstotka BDP, v enakem obdobju lani pa 549 milijonov evrov ali 1,8 odstotka BDP.

Če od primanjkljaja odštejemo izdatke, ki jih ima država za obresti, dobimo primarni presežek. Država je ta presežek ustvarila že šesto četrtletje zapored, v tretjem četrtletju pa je znašal 297 milijonov evrov ali 2,7 odstotka BDP. V enakem obdobju lani je primarni presežek znašal 142 milijonov evrov ali 1,4 odstotka BDP.

Stanje v državi je na večini področij vedno boljše. Ima to kakšen vpliv na podporo političnim strankam? Imajo višje plače za najslabše plačane v javnem sektorju vpliv na njihovo podporo strankam vladne koalicije? Ima rast gospodarstva vpliv na zaupanje ljudi v sposobnost vlade, da uspešno vodi državo? Ima nižji odstotek zadolženosti glede na BDP vpliv na zaupanje v sposobnost države, da odplača dolgove?

Če pogledamo podporo SMC, se zdi da ne. Drugače je, če seštejemo odstotke vse strank vladajoče koalicije. Potem stanje ni tako slabo. Toda, mar ne bi ob odličnih rezultati pričakovali, da bo njihova podpora višja?

Ljudje ali ne verjamejo podatkom, ali se odločajo na podlagi drugih vprašanj. Veliko je tudi kritik v smislu, saj vlada ničesar ne počne, vse je samo posledica zunanjih dejavnikov in sposobnih gospodarstvenikov. Če bi poslušali te kritike, bi mislili, da je povsem nepomembno, kdo je na oblasti in kaj počne, ker je itak vse posledica drugih dejavnikov.