Zakaj takšne razlike med ocenami profesionalnih kritikov in občinstva na Rotten Tomatoes?

Rotten Tomatoes je, če ne veste, ameriška spletna stran, ki deluje kot agregat kritik filmov in serij.  Po eni strani zbira kritike iz medijev, po drugi strani lahko uporabniki ocenjujejo sami. Rezultat sta dve oceni, ki pa se občasno silovito razlikujeta.

Tako je tudi pri filmu Bright, proizvodu spletnega ponudnika video vsebin Netflix, s katerim ta  skuša prodreti na trg velikih filmov. Bright prikazuje dogodivščine dveh policistov, od katerih je eden človek, drugi pa ork. Gre za zanimiv eksperiment, saj v filmu nastopajo različne rase, kot jih poznamo recimo pri Gospodarju prstanov. Vilinci, orki, ljudje. Na eni strani prigode dveh policistov, na drugi prisotnost magije.

Filma ni mogoče jemati preveč resno in je na trenutke komičen, toda gledalcem je očitno všeč. Tako so mu namenili oceno 88%, kar je zelo dobro. Kritiki, na drugi strani, samo 28%.

Je tako velika razlika v okusih sploh mogoča? Ali gre za nekaj drugega? Nekateri trdijo, da so kritiki film skušali pokopati, ker so za to plačani. Onemogočiti morajo uspeh Netflixa, ki bi lahko postal nevarna konkurenca velikim filmskim studiem.

Rotten Tomatoes v resnici ni kriv za takšne razlike v ocenah, saj je le agregat. Krivi so kritiki, ki so že pri kar nekaj filmih očitno navijali za ene filme, druge pa skušali priskutiti gledalcem, preden bi si jih ti ogledali. Vojna Zvezd: Poslednji Jedi, je primer, ko so kritiki film ocenili mnogo bolje, kot občinstvo. 91% proti 51%.

Ta zgodba je globlja, kot se zdi na prvi pogled. Ocene filmov in serij niso najbolj pomembna stvar v življenju, a če ni mogoče zaupati plačanim kritikom, da bodo ocenjevali pošteno, potem ni težko razumeti, zakaj ljudje vedno manj zaupajo takšnim in drugačnim avtoritetam. Če jim lažejo že o poceni zabavi, kako jim ne bi o politiki, o zdravstvu, o gospodarstvu. Prevečkrat razni strokovnjaki namreč v medijih samo prodajajo določeno politiko, zagovarjajo interese tistih, ki so jih tja poslali. Na kratko, lažejo. Ljudje to vidijo in vedno manj zaupajo. To je razlog, zakaj mainstream medijem verjame vendo manj ljudi, zakaj lahko navaden bloger ali anonimnež na družabnih omrežjih prepriča več ljudi, kot novinar pri večjem časopisu. To je tudi razlog, zakaj se širijo razne teorije zarote, zakaj toliko ljudi noče cepiti svojih otrok. Preveč je laži s strani tistih, ki bi morali govoriti resnico.

Lekcija te zgodbe je, razmišljajte s svojo glavo. Ne pustite se prepričati, da je kakšen film dober ali slab, preverite sami.

 

2 thoughts on “Zakaj takšne razlike med ocenami profesionalnih kritikov in občinstva na Rotten Tomatoes?

Komentarji so zaprti.