Laži in resnica o protestih v Iranu

Te dni po twitterju kroži posnetek stotisočglave množice, ki protestira proti režimu. Oseba, ki je posnetek delila, je zapisala, da gre za protestnike v Iranu. Toda, že hiter pogled razkrije, da je na posnetku sumljivo veliko bahrajnskih zastav. Seveda, v resnici gre za Bahrajn, leta 2011.

Tako, vidite, deluje propaganda. Nekdo v ZDA, ki pojma nima ne o Iranu, ne o Bahrajnu, širi laži in ogromno ljudi te laži potem deli. Mediji in politiki, katerim je edina želja uničenje sovražnega režima, nikakor pa ne človekove pravice, delajo enako.

Ta prigoda nam veliko pove. Protesti v Bahrajnu leta 2011 so bili ogromni in divjanje režima brutalno. Toda, ker je Bahrajn zaveznik ZDA, ni bilo nobenih posledic. Ni bilo groženj s sankcijami, ali pa so morebiti bile tako tiho povedane, da jih nihče ni slišal. Ni bilo prelivanja solz za ubogimi žrtvami državne represije. Ni bilo klicev po demokraciji in osvoboditvi žensk, ali pa je bilo tega tako malo in je bilo to povedano tako prizanesljivo, da ničesar ni moglo spremeniti.

V Iranu je drugače, ker je v nasprotnem taboru. Čeprav ne vemo, kako obsežni so protesti, jih skušajo razglasiti za revolucijo. Pri tem ne vemo niti tega, kdo jih vodi in kakšni ljudje jih sestavljajo. Vemo pa, da imajo ZDA, Saudska Arabija in Izrael interes, da onemogočijo Iran. V ZDA je ta interes tako globoko zakoreninjen, da se strinjata celo Hillary Clinton in Donald Trump.

Kažejo vam proteste v Venezueli, v Hondurasu bolj malo, kažejo vam proteste v Iranu, v Izraelu ne, govorijo vam o represiji v Rusiji, Katalonijo so že pozabili.