Banderovci korakajo po Kijevu

Če bi  do takšnega shoda prišlo v ZDA, bi mediji vpili na ves glas, da gre za ponovni vzpon fašizma, zanj pa obtožili predsednika Trumpa. Spomnimo se le, kako je bilo pri shodu v Charlottesvillu. A če v Ukrajini na prvi dan novega leta marširajo v spomin na njihovega nacionalističnega junaka Stepana Bandero, ki je med drugo svetovno vojno nekaj časa sodeloval z nacisti, to ne naleti na ostre odzive.

Nacisti so Bandero, potem ko si je drznil razglasiti neodvisno ukrajinsko državo, zaprli, a izpustili so ga proti koncu vojne, da bi se lahko boril proti Sovjetom.

Gre za podobno zgodbo, kot pri toleriranju islamskih skrajnežev, ki so se podajali bojevati v Sirijo in Irak. Skrajneži so koristni, ko so nekje daleč in se borijo proti skupnemu sovražniku. Islamski skrajneži proti sirski vladi, ukrajinski nacionalisti v Donbasu proti ruskim upornikom. Toda na žalost skrajnežev ni mogoče omejiti in tako kot je Evropa doživela napade pripadnikov Islamske države, tako se bo nacionalistična bolezen širila tudi po Evropi. Seveda, posamezni nacionalizmi slej ko prej pridejo v medsebojni konflikt, kar že lahko vidimo v poljski nelagodnosti ob razvoju dogodkov v Ukrajini. Bandera se je namreč boril tako proti Sovjetom, kot tudi proti Poljakom.