Severna Koreja jedrsko orožje razvija, da bi preprečila ameriški napad

Gre za preživetje režima, ne za priprave na napad na Južno Korejo.

‘Celotne ZDA so v dosegu našega jedrskega orožja in ‘jedrski’ gumb je vedno na moji mizi. To je realnost, ne grožnja,’ je v nagovoru ljudstvu povedal voditelj Severne Koreje, Kim Džong Un. V istem govoru je povedal, da mi v odnosih med jugom in severom morali zmanjšati vojaške napetosti in ustvariti mirno okolje.

Severna Koreja ne more zmagati vojne z jugom, kaj šele z ZDA, četudi iz enačbe vzamemo jedrsko orožje. Lahko pa prisotnost jedrskega orožja odvrne ZDA od napada, saj je tveganje preveliko. Preprosto ne morejo vedeti, ali Severna Koreja lahko ali ne more zadeti cilje v ZDA, ali lahko ali ne s prestrezniki sestrelijo te rakete. Cena vojne je previsoka, zaradi česar ostanejo le gromke besede in premeščanje vojakov sem ter tja, ter seveda sankcije.

Kar Kim verjetno hoče, je mir skozi moč. Jedrsko orožje mu omogoča razvoj države, brez strahu pred napadom. Severna Koreja potrebuje reforme, odpiranje svetu, visoko gospodarsko rast, da bi režim lahko dolgoročno preživel. Toda, da bi to dosegel, bo Severna Koreja na neki stopnji morala nehati testirati jedrsko orožje in rakete, sicer bo ujezila Kitajsko in Rusijo, državi, ki lahko zadušita njen razvoj.

Seveda, če se bodo trenja med ZDA na eni strani in Kitajsko in Rusijo na drugi še povečala, se lahko zgodi, da bosta slednji na Severno Korejo začeli gledati kot na uporabnega zaveznika in bo vseeno, kaj počnejo, samo da so v njihovem taboru. To bi pomenilo povratek v čase hladne vojne, ko je Sovjetska Zveza izdatno podpirala Pjongjang. Potem niti testiranje jedrskega orožja in raket, ki jih lahko ponesejo vedno dlje, ne bo več težava, varnost Severne Koreje pa bosta vedno bolj zagotavljali obe tekmici ZDA.

One thought on “Severna Koreja jedrsko orožje razvija, da bi preprečila ameriški napad

Komentarji so zaprti.