Je Pakistan kriv za poslabšanje razmer v Afganistanu?

Odnosi med ZDA in Pakistanom so se poslabšali po Trumpovi obtožbi, da  ZDA za vse milijarde pomoči od Pakistana niso dobile ničesar, razen  laži. Kot je za ameriškega predsednika zdaj v navadi, je svoje misli, češ da Pakistan daje zatočišče Talibanom, ki jih Američani preganjajo v Afganistanu, objavil na twitterju, prvega januarja. Kmalu zatem so ZDA zamrznile za dve milijardi $ pomoči, dokler Pakistan ne bi odločneje obračunal s Talibani.

Pakistanci so vedno zanikali, da bi imeli povezave s Talibani, a temu je težko verjeti, saj so navsezadnje pomagali pri njihovem pohodu na oblast proti koncu devetdesetih let prejšnjega tisočletja. So pa se priključili ameriški koaliciji proti terorizmu po napadu Al Kaide na ZDA septembra 2001 in so v bojih z ekstremisti utrpeli številne izgube.

Na ameriške pritiske se Pakistanci niso odzvali najbolj prijazno. Takoj so signalizirali svoj odmik od ZDA. Toda, so mar šli še dlje in upornikom v Afganistanu dostavili napredno orožje in s tem dodatno poslabšali odnose v sosednji državi?

O tem piše Scott Peterson v The Christian Science Monitorju, ko se sprašuje, kako to, da je v zimskih mesecih prišlo do silovitih terorističnih napadov v Afganistanu, v katerih je bilo ubitih 150 ljudi, dva meseca pred tradicionalnim začetkom spomladanske ofenzive. Pride do zaključka, da gre za odziv na ameriške pritiske in citira neimenovanega zahodnega uslužbenca v Kabulu, da bo dodaten pritisk povzročil le še bolj nasilen odziv.

Previdno je treba jemati poročila zahodnih medijev, sploh ko se sklicujejo na neimenovane uradnike in ko kakšno državo odkrito obtožujejo podpore terorizmu. Toda, v tem primeru je to še kako mogoče. Kakšen bi lahko bil potem razvoj dogodkov?

Pakistanci se zavedajo, da je njihov poglavitni zaveznik Kitajska, ne ZDA. S slednjimi so sodelovali, ker so se v to počutili prisiljene in vojna v Afganistanu nikoli ni bila njihova poglavitna skrb. Večino pozornosti so posvečali Indiji, ki je njihov resničen nasprotnik. V Afganistanu so želeli le ohraniti svoj vpliv, pri čemer so pogosto prihajali v nesoglasja z afganistansko oblastjo. Res je, da je Pakistan dobival ameriško pomoč, toda v resnici je za preživetje ne potrebuje in je še kako v položaju, da z ZDA vodi posredno vojno. Američani so tisti, ki so v slabem položaju, četudi se še vedno obnašajo, kot da lahko zmagajo v vsaki vojni in so oni tisti, ki si krojijo usodo. To po toliko letih dokazovanja svoje nesposobnosti zmagati v vojni s Talibani v Afganistanu.

Če Pakistan blokira ameriško preskrbo v Afganistanu, Američani nimajo več veliko možnosti. Čez Iran ne bodo šli, tudi čez tisti ozki pas do Kitajske ne. Njihovi odnosi z Rusijo so slabi in zgodi se jim lahko, da začnejo Rusi aktivno vplivati na države v Centralni Aziji, da Američanom zaprejo vrata.  Pakistan lahko s podporo Talibanom, z modernim orožjem in celo  z borci, Afganistan pahne v plamene. S tem se bodo začele vrstiti žrtve med ameriškimi vojaki in centralne oblasti v Kabulu bodo nadzorovale še manj ozemlja, kot do zdaj. Američani lahko uvedejo sankcije, toda svet se spreminja in vidimo lahko, da sankcije niso na kolena spravile Rusije, niti Irana in tudi Pakistana ne bodo. Težko verjeti, da bi Kitajci šli skušaj z Američani onemogočati svoje poslovne priložnosti. Ne, z ameriškimi sankcijami bi Pakistan postal le še bolj navezan nanje.

Američani bi morebiti lahko bolj pogosteje izvajali napade na cilje znotraj Pakistana, toda jedrsko orožje v rokah te države preprečuje možnost večje agresije. Pakistanci so tudi sposobni izdelati rakete dolgega dosega, ki lahko zadanejo ZDA. Če je to uspelo Severni Koreji, bo tudi Pakistancem. Spomnimo, da niti ameriški neposredni napadi na sirske oborožene sile, ob vsej preskrbi z naprednim orožjem upornikom, niso uničili Sirije. Pakistan bi še kako lahko živel z omejenimi napadi nase in s sankcijami in ob tem počasi lomil hrbtenico ameriškim silam v Afganistanu.

Mar ne bi bilo smešno, če bi Pakistan v Afganistanu Američanom naredil isto, kar je naredil Sovjetom?

Trumpovo tvitanje in ameriški pritiski na Pakistan niso bili najbolj modri. Zelo mogoče so povzročili poslabšanje razmer v Afganistanu. Kaže, da se bo Pakistan uvrstil na seznam ameriških sovražnikov, ki jih je vsak dan več, a to tudi odpira vrata večjim pritiskom, da ZDA iz Indije, pakistanskega nasprotnika in kitajskega tekmeca, naredijo zaveznika.

One thought on “Je Pakistan kriv za poslabšanje razmer v Afganistanu?

Komentarji so zaprti.