Še dve anketi, ki potrjujeta privlačnost Marjana Šarca, medtem ko je Bojan Požar pri dnu

No, ni čisto res, da Bojan Požar s svojo Listo novinarja Bojana Požarja ne bi imel nikakršne podpore. Delo mu je namerilo 1,6 %, Parsifal za Nova24TV 1%. Nič ne kaže, da bi imel kakšne posebne možnosti na državnozborskih volitvah, čeprav je v tej fazi še zelo težko trditi, da se mu ne bo vendarle uspelo prebiti čez parlamentarni prag. Požar sicer ni posebej pomemben v tej igri, a glede na to, da sam zelo precenjuje svoje možnosti, je to treba omeniti.

Pravo vprašanje je, ali lahko Marjan Šarec uspe do konca ohraniti visoko podporo. 19,2% mu je namerilo Delo, 21,7% Parsifal. Kot že zapisano, če Šarcu tako visoko podporo priznajo celo na Nova24TV, kjer proti njemu niso najbolj prijazno nastrojeni, potem ta podpora vsekakor obstaja. Prejšnje volitve, na katerih je slavil Miro Cerar, so sicer pokazale, da lahko nov obraz z instant stranko, brez pravega programa in kadrov, doseže neverjetno dober rezultat.

Delova anketa je LMŠ namerila 19,2%, SDS 14,1%, SD 13,4%, SMC 5,9%, NSi 5,5%, Levici 4,9% in DeSUS 3,2%. Parsifalova je SDS namerila 22,5%, LMŠ 21,7%,  SD 13,8%, SMC 8,8%, DeSUS 8,2%, Levici 7,6% in NSi 7,5. Pri slednji anketi je zanimivo, da je 3,2% namerila Združeni desnici. Kdo ve, če ne bi bilo modro, če bi si ta Združena desnica priključila še kakšno stranko, recimo SLS in bi na svojo stran dobila še Andreja Čuša in bi tako imela večje možnosti. Odstotek izgubljen za SLS se ne zdi veliko, a na koncu lahko pomeni poraz kakšne druge ideološko sorodne stranke.

Šarec resnično stopa po poti Mira Cerarja. Nagovarja nezadovoljne državljane, ki iščejo novega rešitelja, a ob tem hočejo vsaj nekaj zmernosti, obenem pa so še delno liberalno usmerjeni. To je zgodba naslednikov propadle LDS, ki se ne morejo in ne morejo ustaliti pri eni stranki, zato pa vedno znova v višave izstreljujejo nove obraze.

Če smo pri SMC. Kot kaže, se je padanje končalo in bo stranka le prišla v Državni zbor, kar bo zelo pomembno za povolilno sklepanje koalicije.

Stranka, kateri sem še pred ne toliko časa napovedoval, da bo postavila novega predsednika vlade, SD, ni v slabem položaju, a manjka ji tistih nekaj odstotkov, da bi uresničila mojo napoved. Po Delovi anketi bi dobila 13,4%, po Parsifalovi 13,8%. Predvidevam, da bo zaradi slabe podpore SDS-u in zaradi množice strank, ki drobijo desnico, SD svoje topove usmerila proti Listi Marjana Šarca, da bi tako dosegla prvo mesto in bi na koncu prevzela vajeti v svoje roke. Kakor zdaj namreč kaže, je poglavitno vprašanje, ali bo naslednji predsednik vlade Marjan Šarec, ali Dejan Židan, koalicijo pa bo sestavljala takšna ali drugačna kombinacija LMŠ, SD, SMC in DeSUS. Ob razmerjih moči, karkšna se kažejo, se vse drugo zdi bolj težko verjetno. Levice nihče nujno ne potrebuje za sestavo koalicije, koalicija SMC, SDS in NSi pa se zdi za Marjana Šarca preveč tvegana, tudi če bi kompromisni predsednik vlade postal Matej Tonin. Namreč, SDS ima toliko nasprotnikov, da bi Šarca njegovi volivci bržkone čez noč kaznovali in bi LMŠ še hitreje kot SMC izgubila podporo.