Nacisti skušali preprečiti predstavo Slovenskega mladinskega gledališča na Češkem

Če česa ne prenesem, so to ljudje, ki bi drugim najraje zaprli usta, bodisi da gre za predavanja, gledališke predstave ali srečanja podobno mislečih. Jemljejo si pravico, da motijo druge, ki so za nek dogodek plačali in jih zanima, se pri tem obnašajo kot primitivna drhal in skušajo prestrašiti zbrane.

Poroča Siol:

Neonacistična skupina z imenom Spodobni ljudje je v soboto zvečer v Brnu na Češkem prekinila predstavo Naše nasilje in vaše nasilje, s katero je Slovensko mladinsko gledališče gostovalo na mednarodnem gledališkem festivalu. Po enourni prekinitvi so igralci predstavo odigrali do konca, je poročal Radio Slovenija.

Dokler ne gre za pozivanje k nasilju, imajo ljudje pravico izražati, kar pač hočejo, četudi se večini ob sporočilu obrača želodec. Imajo biti pravico nespoštljivi celo do religije, pri čemer je pač nepomembno, katera je ta religija. No, v tem primeru smo spoznali, da se tudi med kristjani skrivajo skrajneži, ne samo med muslimani.

Približno 30 privržencev neonacistične skupine je med predstavo vdrlo na oder in jo poskušalo preprečiti. Policija je večji del skupine v modre majice oblečenih demonstrantov odstranila, čez kakšno uro pa se je predstava hrvaškega režiserja Oliverja Frljića nadaljevala, je, kot je povzel MMC RTV Slovenija, poročal Radio Slovenija.

Takšni napadi prihajajo iz vseh strani. Pogledati je treba le, s kakšnimi provokacijami se soočajo ljudje kot Jordan Peterson ali Dave Rubin, ko jim levičarski aktivisti skušajo onemogočiti predavanja.

Žalostno je, da vsak vidi le svojo pravico, medtem ko skuša onemogočiti ideološke nasprotnike. Dvoličnost je neverjetna. Konservativec ali nacionalist bo na ves glas protestiral in kritiziral socialiste in anarhiste, če bodo ti vdrli na predavanje nekoga, ki ga sami cenijo in mu skušali zapreti usta. Na drugi strani bodo trdili, da je to čisto normalno in da se s fašisti ne pogovarja, čeprav je očitno, da večina tistih, ki se jih skuša utišati, fašisti niso. Ko se stvar obrne, ko nacionalisti in konservativci skušajo onemogočiti predstavo, ki jim ni po volji, bodo sami nastopili v vlogi tistih, ki jim ni mar svoboda izražanja, medtem ko bodo njihovi nasprotniki kar naenkrat začeli skakati do stropa, češ da se to pač ne počne.

Menim, da so potrebne višje, strožje kazni za vse tiste, ki bi na tak način skušali ovirati drugače misleče. O tem, kaj je sovražni govor, kaj pozivanje k nasilju pa bodo odločala sodišča v skladu z veljavno zakonodajo, ne užaljene skupine, ki bi si pravico jemale v svoje roke.