The Alienist. Prav tako zgodba o New Yorku, kot o lovu na serijskega morilca

Alienist je stara oznaka za psihiatra ali psihologa, ali kot piše v začetnih besedah serije The Alienist, ‘v devetnajstem stoletju so menili, da so ljudje, ki so trpeli za duševnimi boleznimi, odtujeni od svoje prave narave. Strokovnjakom, ki so jih preučevali, so zatorej rekli alienisti’ V našem jeziku bi to pomenilo nekoga, ki preučuje odtujenost.

Ameriška serija v desetih delih, postavljena na konec devetnajstega stoletja v New York, se ukvarja z lovom na serijskega morilca otrok, moških prostitutov, glavna vloga pa pripada ekipi okoli doktorja Laszla Kreizlerja, ki mu pomagajo ilustrator John Moore, prva ženska v mestni policiji in tajnica policijskega komisarja Theodorja Roosevelta (da, tistega), Sara Howard in dva judovska policista, brata Marcus in Lucius Isaacson.

Rečemo lahko, da posebna vloga v seriji pripada samemu mestu. New Yorku vladajo bogate družine, koruptna policija deluje v njihovo korist, mesto pa  je polno imigrantov iz vsega sveta, ki živijo v bednih razmerah. Serijo so sicer zaradi težav pri pridobivanju dovoljenj v New Yorku,  posneli v Budimpešti.  Scene so čudovite, prav tako kostumografija, isto lahko rečemo o igralski zasedbi. Še najslabše jo odnese sama zgodba lova na serijskega morilca, ki se na trenutke zdi preopočasna, razvlečena, a to odtehtajo odnosi med glavnimi liki. Drugače lahko tudi rečemo, da gre za podoben proizvod, kakršnih je že ogromno, le da je ta postavljen v zgodovino in ne, kot recimo Kosti ali NCIS, v sedanjost.

Ker se v seriji srečujeta resničnost in domišljija, so prikazani tudi nekateri resnični liki, kakor kasnejši predsednik ZDA, Teddy Roosevelt in bankir J.P. Morgan. Dobro so prikazani odnosi med vladajočo oligarhijo in policijo, ki deluje v njihovo korist in med policijskim komisarjem Rooseveltom, ki skuša počistiti s korupcijo

Zanimivo dejstvo. New York je vedno bil središče imigracije v ZDA in rast mesta je bila impresivna. Med leti 1890 in 1900, se je prebivalstvo povečalo s 1,5 na 3,4 milijone prebivalcev. To si je dobro zapomniti, saj živimo v časih, ko nekaj milijonov migrantov v Evropo sproža politične pretrese in ko nekaj sto tujcev v Sloveniji nekateri mediji predstavljajo kot invazijo. ki ogroža slovenski narod. New York se v obdobju hitre rasti ni sesul, čeprav je takšna rast s seboj prinesla številne probleme.

Serija je posneta po istoimenski knjigi Caleba Carra.