Za Rusijo odlično Svetovno prvenstvo v nogometu

Ne le športno.

Kdo je pričakoval, da bo Rusija iz nadaljnega tekmovanja izločila Španijo. Po skupinskem delu se je morda zdelo, da ruski nasprotniki, Saudska Arabija in Egipt, niso bili najboljši. Proti Urugvaju so tako ali tako izgubili. No, Rusi v prvenstvo niso šli s kakšnimi večjimi pričakovanji, zato je razumljivo, da je po izločitvi Španije zavladala evforija. Evforija, ki se utegne zelo hitro končati, saj je naslednji nasprotnik Hrvaška, ki po prikazanih igrah spada med tihe favorite.

Svetovno prvenstvo je odlično organizirano, kar potrjujejo številni tuji navijači, ceo tisti iz zahodnih držav, kjer so jih strašili pred negostljubnimi ruskimi huligani. Ta svarila, še posebej v britanskih medijih, so prišla na podlago let rusofobne propagande, ki je največjo državo na svetu predstavljala kot zaostalo, nasilno diktaturo, kjer ni najti drugega kot bede in trpljenja, ob melanholični glasbi raznih psevdodokumentarcev, s katerimi ‘razkrivajo’ resnično stanje v Rusiji. Saj veste, zapuščene in razpadle vasi, kjer živijo samo stare babice, podivjani nacistični huligani in alkoholizirani policisti, sredi sivega betona postkomunističnega terorja. Same laži, seveda.

Za Rusijo je Svetovno prvenstvo uspeh, ker mnogi obiskovalci na svoji koži spoznavajo, da vse ni tako slabo. Da je dokaj dobro. Da so ljudje normalni. Da je Moskva recimo čistejša, prijetnejša od Pariza. Da jih nihče ne preganja, ker mahajo z angleškimi zastavami. Ti ljudje bodo po svoji izkušnji manj pripravljeni verjeti naslednji moreči zgodbi v BBC-ju ali Guardianu, kjer jih bodo prepričevali, da je car Putin svojo državo pahnil v naslednji krog pekla, ali da je sredi Britanije dal zastrupiti bivšega ruskega agenta, ki je sicer leta pred tem že bil v ruskem zaporu, a se ga čudno, nihče ni dotaknil.

V bistvu je tu pomembna lekcija. Rusi, če hočejo spodkopati zahodne medije, ko jih ti slikajo z najbolj črnimi barvami, morajo čim bolj odpreti svojo državo za tuje obiskovalce. Prav vabiti jih morajo, naj se na svoje lastne oči prepričajo, kakšna je resnica. Turizem je velikega pomena. Celo tako pomemben je, kot krepitev ruskih medijev, ki množicam po svetu lahko predstavljajo ruski pogled na svet. Namreč, medijem, ruskim ali drugim, nikoli ne gre slepo zaupati, saj imajo svoje interese. Če pa se odpraviš v neko državo in se o stanju tam prepričaš na svoje oči, je drugače. Celo, če greš v največjo državo na svetu in si pri tem pri svojem potovanju jasno da omejen na le nekaj pomembnejši krajev, ker nimaš ne časa, ne denarja, da bi videl vse. No, tega ne more nihče, niti novinarji ne.

To ni samo lekcija za Ruse, ampak za vse, ki se zaradi takšnih ali drugačnih razlogov znajdejo v nemilosti kakšne tuje sile in potem doživljajo medijske napade. Odprtost ni šibkost.