Mogoče ljudje na spletu kažejo svoj pravi obraz, medtem ko v realnem življenju igrajo prijaznost

Ljudje na spletu, predvsem na družabnih omrežjih, forumih in v komentarjih, skriti za anonimnostjo, ali pogosto še to ne, pogosto pokažejo zlovešč obraz. Veliko je trolov, ljudi, ki jim je namen provocirati in razburjati, zaničevati in žaliti in ki iščejo užitek v tem, da nekomu pokvarijo dan ali še kaj hujšega. Radi verjamemo, da ljudje v življenju niso takšni in da gre za posledico anonimnosti. Toda, mogoče je ravno obratno, mogoče je stanje na spletu pravi odraz človeške narave, medtem ko si večina pri osebnem stiku ne upa prestopiti vseh mejah.

Saj je logično, mar ne, da če neka oseba v življenju kaže prijazni obraz, potem pa na spletu obračunava z drugače mislečimi, v prvem primeru igra, v drugem pa kaže svojo resnično podobo.

Nismo tako civilizirani, kot si mislimo, da smo. Pod površjem prežijo pošasti. Če ne bi bilo posledic, se je bati, da bi ogromno ljudi ubijalo, posiljevalo, kradlo, lagalo, itd…. To, kar pišejo po spletu, kjer potem ni posledic, bi se preneslo v realno življenje. K sreči so moderne družbe zgrajene tako, da so za takšna dejanja posledice. Če ne gre drugače, na koncu nastopijo represivni organi.

Najhujše je, ko razpade sistem, bodisi zaradi krize, bodisi zaradi vojne. Ko ni več nadzora, ko lahko pošasti začnejo svoje delo in vedo, da jih ne bodo preganjali. Potem pride do Srebrenice. No, nastane lahko tudi sistem, ki vzpodbuja najbolj grozljivo v človeku, kakršen je bil nacistični. Tudi tam je dovoljeno vse, razen proti svojim.

Koliko je takšnih razdiralnih ljudi? Na spletu je pogosto divje, toda vprašati se moramo, ali agresivni in žaljivi ne odganjajo spodobne in mirne uporabnike in je zavoljo tega vse videti mnogo slabše, kot v resnici je. Na koncu ostanejo le troli, ki medsebojno obračunavajo, večina pa se raje umakne. Če kje, jih je mogoče videti v krogu prijateljev na Facebooku. Toda, po drugi strani je mogoče tudi tam pogosto zaslediti zelo sovražna stališča in to s strani ljudi, ki nastopajo pod pravimi imeni.

Nimam odgovora, kakšno je resnično stanje, kakšna je porazdelitev med enimi in drugimi. Bojim pa se, da se pod površjem skriva veliko slabega. Kljub temu moramo ohraniti svobodo izražanja, ki je nujna za obstoj svobodne in demokratične družbe. Če kaj, potem bi priporočal ignoriranje agresivnih in negativnih ljudi, ki ne prinašajo ničesar drugega, kot razdor in sovraštvo, tako na spletu, kot tudi v realnem življenju, drugače pa čim bolj spoštljivo soočanje različnih mnenj.

One thought on “Mogoče ljudje na spletu kažejo svoj pravi obraz, medtem ko v realnem življenju igrajo prijaznost

Komentarji so zaprti.