ZDA z novim udarom v trgovinski vojni. Kitajcem še carine na 200 milijard $ kitajskega uvoza

Trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko je v polnem teku. Potem, ko so Američani uvedli carine na 34 milijard $ kitajskega uvoza in so Kitajci odgovorili z isto mero, zdaj Trump namerava še zaostrovati. Do septembra namerava uvesti 10% carine še za 200 milijard $ kitajskega uvoza. Podobno kot s Kitajci, ameriški predsednik ravna tudi z Evropejci. Po njegovem mnenju namreč trgovinski partnerji ZDA povzročajo gospodarsko škodo in uničujejo delovna mesta.

Na kratko to pomeni, da je ameriško gospodarstvo vedno manj konkurenčno in se zaradi tega ameriška politika zateka v protekcionizem. Po letih izgubljanja industrijske baze, je prišel zasuk, saj bodisi zaradi nižje cene delovne sile pri konkurentih, bodisi zaradi bolj napredne proizvodnje, Američani na številnih področjih niso sposobni konkurirati, jasno pa je, da država, ki izvozi večino svoje industrijske baze, dolgoročno ne more ostati prva sila na planetu.

ZDA so vedno podpirale svobodno trgovino, ker jim je to bilo v interesu. Zgradile so tudi sistem vojaških in gospodarskih vezi, ki je po drugi svetovni vojni zagotavljal njihovo prevlado, a ta sistem kaže, da jih bo tudi pokopal. Po eni strani jim spodkopava gospodarstvo, po drugi strani pa morajo Američani za vzdrževanje svojega vojaškega imperija plačevati visoko ceno. To je tudi razlog, zakaj Trump tako pritiska na Evropejce, naj zvišajo izdatke za obrambo. Imeti stalno prisotnost v Evropi Američane stane in vprašanje je, ali se jim splača. Ne, Rusi ne bodo napadli in okupirali Nemčije, po drugi strani pa so Američani prepričani, da bolje oboroženi Evropejci jutri ne bodo postali njihov nasprotnik. Po drugi strani višji izdatki za obrambo s strani evropskih partnerjev, pomenijo tudi zaslužke ameriški oboroževalni industriji.

Trumpov zasuk proč od svobodne trgovine pomeni, da mesto zagovornika le te vedno bolj prevzema Kitajska, ki z gradnjo nove svilne poti to tudi dokazuje. Evropejci tega na žalost zaradi svoje politične neenotnosti (še) ne morejo storiti, tudi če skupaj premorejo gospodarstvo podobne velikosti, kot ZDA.

Svobodna trgovina ima svoje pluse in minuse, kar Američani občutijo na svoji koži. Ameriški predsednik skuša s postavljanjem ovir ohraniti ameriški status v svetu, vprašanje pa je, ali bo to uspešno. Politično mu bo že prineslo nekaj točk tistih, ki bodo hvaležni, če se bo vrnilo nekaj delovnih mest, a zavedati se je treba, da delovna mesta ne uničuje le izvoz proizvodnje v druge države, ampak tudi avtomatizacija. Uvajanje carin bo vsaj kratkoročno, dokler se ne bodo vzpostavile domače alternative, zvišalo cene, kar bo za ameriškega predsednika potem minus, saj bodo potrošniki, hkrati volivci, krivdo
pripisali njemu.

Trump, kakor na številnih drugih področjih, tudi tukaj spreminja naravo republikanske stranke, ki je zagovarjala prost pretok dobrin in verjela v prosti trg. Videli bomo, ali bo to imelo dolgoročne posledice za stranko, ali pa bodo po njegovem odhodu zavrgli tudi njegove poglede na potrebe gospodarstva in države.