Talibani v hudih bojih za mesto Ghazni, vojna v Afganistanu še traja

Se še spomnite tiste matere vseh bomb, ki so jo Američani zalučali nad Talibane, da se je imel ameriški predsednik Donald Trump s čim pohvaliti? Očitno jim ni nič koristilo.

Talibani so spet v ofenzivi. V hudih bojih bi naj zavzeli večino mesta Ghazni, zaradi česar je moral afganistanski predsednik Ashraf Ghani v mesto poslati dodatne okrepitve, da bi jih pregnale. Napad na mesto se je začel v petek in ubitih je bilo več kot sto pripadnikov varnostnih sil, vlada v Kabulu pa trdi, da je bilo ubitih 220 upornikov. Obe strani seveda trdita, da zmagujeta, Američani  pa vztrajajo pri temu, da gre za nepomembne boje, saj da so Talibani na tem območju izolirani in obupani.

Ni videti  tako, mar ne.

V provinci Farjab so Talibani medtem po obleganju uspeli prisiliti 40 vojakov v odročnem oporišču k predaji, potem ko jim je začelo primanjkovati streliva. Okrepitev ni bilo, kajti te so namenjene v Ghazni.

ZDA so v Afganistanu prisotne že od  leta 2001, odkar so se po napadih enajstega septembra odločile obračunati z voditeljem Al Kaide, Osamo bin Ladnom, hkrati pa tudi z njegovimi zavezniki, ki so takrat obvladovali državo. Talibani niso v stanju zmagati vojne v frontalnem spopadu, lahko pa vztrajajo in izvajajo ofenzive, s katerimi destabilizirajo državo. Ni veliko možnosti, da bi na koncu povsem zavzeli in dlje časa oblvadovali mesto Ghazni, a to tudi ni njihov namen. Ob širjenju nemira, gre tudi za krepitev pozicij v pogajanjih z vlado. Kot je dejal višji predstavnik Talibanov, so tudi hoteli ‘sporočiti Američanom, njihovim zaveznikom in marionetni vladi v Afganistanu, da jih lahko, če hočejo, napadejo kadarkoli in kjerkoli.’

To so tudi še enkrat več dokazali.