Industrijska proizvodnja v Sloveniji se krepi

Še ena iz serije dobrih novic:

Industrijska proizvodnja je bila v sedmih letošnjih mesecih za 7,3 odstotka večja kot v enakem obdobju lani, je objavil statistični urad. Samo julija je bila medletna rast 5,8-odstotna, na mesečni ravni pa se je proizvodnja okrepila za 0,3 odstotka.

Pravijo, da smo pred vojno države z gospodarstvom. No, za zdaj je vse v najboljšem stanju. Gospodarstvo še naprej raste, državne finance so solidne, brezposelnost nizka. Imamo srečo, da tudi vsa naša soseščina, sploh pa naši najpomembnejši trgovinski partnerji, tudi rastejo, kar je zelo pomembno za uspešnost našega izvoza.

Avstrija ima 2,3% rast na letni ravni, Italija je bolj skromna z 1,2%, Hrvaška 2,9%, Nemčija 2%, Madžarska 4,8%. Euro območje je pri 2,1% Tudi globalno živimo v dobrih časih. Američani imajo dobro rast z 2,9%, v zadnjem četrtletju pa kar 4,1%, rusko gospodarstvo počasi pospešuje in je pri 1,9%. Kitajska je še vedno močna, medtem ko je Indija dosegla kar 8,2% rast.

Nič ne kaže, da bi v naslednjem letu ali dveh bili soočeni z večjo svetovno gospodarsko krizo. Če že, bi to lahko povzročila nespametna ameriška zunanja politika, saj ameriški predsednik Donald Trump s Kitajsko vodi trgovinsko vojno in celo zaveznike izsiljuje, da sklepajo zanj bolj koristne sporazume. Potem je še manjša možnost večje vojne, mogoče na Bližnjem vzhodu.

Marjan Šarec bo podedoval dobro stanje doma in dobre zunanje vplive. Videli bomo, ali bo njemu in njegovi vladi uspelo pomiriti gospodarstvo in se uspešno pogajati z javnim sektorjem. Pri tem bo moral spretno krmariti med zahtevati različnih skupin v družbi in se soočati s številnimi zlonamerniki kritikami. Opozicija bo še naprej stanje v državi slikala izredno temno.