Sam Harris in Jordan Peterson v Vancouvru

Temu lahko rečemo debatni boks v dveh rundah, čeprav sta se sogovornika trudila drug do drugega ohraniti čim bolj pozitiven, konstruktiven odnos. No, vsekakor boljše od raznih Kmetij, s katerimi mediji poneumljajo večino prebivalstva.

Tistim, ki jih zanima, bo vsekakor zanimiv Petersonov odgovor na vprašanje o njegovi veri v Boga. Izkazalo se je, malo pa tudi pričakovano, da to pač ni tipično krščanstvo. Lahko bi celo rekli, da je Peterson, ki verjame, da je malokdo ateist, Boga zamenjal za evolucijski program. Na vprašanje, ali verjame, da je Jezus vstal od mrtvih, je tako odgovoril, da bi za ta odgovor potreboval 40 ur. Ne dvomim, da bi na koncu postregel z razlago, ki ne bi bila nič podobna krščanstvu.

Prvi del:

Drugi del:

Z obema gospodoma se strinjam o pomenu svobode govora in v nasprotovanju dogmatizmu. Treba je iskati srednjo pot. Petersonova razlaga, da se v verskih zgodbah skrivajo pomembni napotki za življenje, se mi zdi delno upravičena, čeprav se po drugi strani s Harrisom povsem strinjam o problematičnosti svetih knjig, pogosto polnih barbarstva, ki jih potem skrajneži lahko izkoriščajo za opravičevanje grozodejstev.