21 mrtvih v saudskem napadu v Jemnu

Medtem, ko se svet obremenjuje z ubojem saudskega disidentskega novinarja v saudskem konzulatu v Istanbulu in se pretvarja, da bodo arabsko diktaturo doletele posledice, le ta nadaljuje z vojno v sosednjem Jemnu.

Vedno bolj je jasno, da bodo svetovne prestolnice pustile, da Khashoggijeva smrt utone v pozabo in da bodo še naprej sodelovale s ključnim ameriškim zaveznikom. Prodaja orožja se bo povečini nadaljevala. No, na žalost je res, kar je izjavil ameriški predsednik Donald Trump. Če bodo sami uvedli embargo proti Saudijcem, bodo njihovo mesto prevzeli Rusi in Kitajci. Res se nič ne sliši, da bi Vladimir Putin grozil s prekinitvijo prodaje orožja sicer do Rusije pogosto ne preveč prijaznim Saudijcem. Celo protizračni sistem S-400 bi naj dobili.

V sredo je koalicija pod vodstvom Saudske Arabije v jemenskem obmorskem mestu Hodeida izvedla letalski napad, pri čemer je bilo na tržnici ubitih 21 civilistov. Mesto je izjemnega pomena za preskrbo dela države pod nadzorom Hutijev, ki jih Saudijci želijo uničiti. Kar 70 % hrane in mednarodne pomoči prihaja skozi to pristanišče. Od junija poteka ofenziva na tem področju, pri čemer je bilo ubitih več kot sto civilistov, na tisoče pa jih je moralo zapustiti svoje domove. Vojna v Jemnu bi naj do zdaj terjala 10000 življenj, 8 milijonov prebivalcev države pa ogroža lakota.

‘Civilisti plačujejo šokantno ceno tega konflikta,’ je povedala humanitarna koordinatorka Združenih Narodov za Jemen, Lisa Grande. ‘To je tretjič ta mesec, da so boji povzročili masovne žrtve med civilisti v mestu Hodeida.’

Da, civilisti plačujejo visoko ceno, a od daleč se vidi, da so njihova življenja vredna manj, kot tisto v Istanbulu brutalno odvzeto saudskemu disidentu. Pa še tisto ni vredno veliko in ves hrup je bolj posledica turških interesov in tega, da je vendarle šlo za sodelavca The Washington Posta, ki mora zaradi tega reagirati.