Predsednik vlade odslovil Marka Bandellija. Hujših posledic za koalicijo ni pričakovati

Predsednik vlade, Marjan Šarec, je ministra za kohezijo Marka Bandellija, v ponedeljek pozval k odstopu in ta je naslednji dan tudi podal odstopno izjavo. Padec politika iz vrst SAB je prišel po netaktnem elektronskem pismu  županskemu kandidatu Komna, Eriku Modicu, v katerem mu je malodane zagrozil, da kot župan ne bo mogel računati z njegovo podporo. ‘Pa sam veš pomen nepodpore dveh pomembnih resorjev kot kohezija, EU-sredstva za regionalni razvoj in predvsem infrastrukture,’ je zapisal.

S tem je Bandelli prestopil mejo dobrega okusa in to je tudi sam kmalu spoznal, zaradi česar se je opravičil. Prepozno.

Predsednik vlade je na svojem facebook profilu takole obrazložil svojo odločitev:

Pozicijo moči, in to ne zgolj svoje, je namreč uporabil v osebnem poznanstvu, s tem pa okrnil zaupanje tako v svojo integriteto kot tudi v poštenost in nepristranskost vseh svojih prihodnjih odločitev in ravnanj. Prav tako je bilo mogoče v medijih zaslediti, da je minister Bandelli državljane, ki so ga prosili za pomoč pri ureditvi razmer na obremenjeni cestni povezavi, v zameno pozval k ustanoviti liste kandidatov za lokalne volitve, s katero bi podprli stranko, katere podpredsednik je. Naj ponovim, izraba politične avtoritete za dosego strogo parcialnih in strankarskih ciljev je nedopustno ravnanje, v nasprotju z etičnim kodeksom in integriteto, ki jo morajo zasledovati najvišji predstavniki vlade.

To ni prvi Badellijev spodrsljaj. V njegovem primeru lahko rečemo, da ga tepe predolg jezik. Že večkrat se je namreč, predvsem po družabnih omrežjih, nerodno izražal. Milo rečeno. Ta karakterna napaka ga je stala ministrskega položaja in zdaj bo pač le poslanec. Glede na reakcijo po tem zadnjem zapletu, lahko mirno rečemo, da je preveč čustven in nagnjen k nepremišljenim besedam. To ne pomeni, da ni sposoben, le da bi moral prej premisliti, ali mu ne bi morebiti koristil predstavnik za stike z javnostmi, nekdo ki bi se vsaj ukvarjal z njegovo prisotnostjo na družabnih omrežjih in mu svetoval, kdaj in kako omiliti svoja stališča.

Koalicija ni ogrožena. Tudi v SAB se zavedajo, da je Bandelli naredil nedopustno napako. Ministrski položaj jim še vedno pripada. V koaliciji se bodo še naprej trudili, da izpolnijo svoj program. Predvsem bo Alenka Bratušek storila vse, da izpolni svoje obljube upokojencem. Po drugi strani je predsednik vlade dokazal odločnost, ki mu bo bržkone prinesla plus točke pri volilnem telesu. Ministra je žrtvoval, kot da bi imel ogromno večino, ne pa raznolike koalicije, ki je povrhu odvisna od stranke, ki se obnaša kot opozicija, torej Levice.

Kaj poreči na primerjavo med Bandellijem in Damirjem Črnčecem. Slednji je znan po še mnogo hujših izjavah, a ga je predsednik vlade kljub temu, kljub nasprotovanju svojih partnerjev, imenoval za državnega sekretarja v svojem kabinetu. Toda, sta dve razliki. Prva je, da je Bandellijevo pismo pomenilo neposreden pritisk na županskega kandidata, ko je že bil minister in obet, da bo kot minister deloval na podlagi osebnih zamer. Druga, da je Črnčec neumnosti govoril in pisal do trenutka, ko mu je predsednik vlade dal jasno vedeti, da mora v prihodnje molčati in je to tudi storil, medtem ko je Bandelli nadaljeval s svojim početjem tudi potem, ko je postal minister. Predsednika vlade še vedno vsi držimo za besedo, da bo Črnčeca odslovil v trenutku, ko bo izjavil kaj nedostojnega.

Po mojem mnenju Črnčec nima kaj iskati na mestu državnega sekretarja, a to je zdaj odgovornost predsednika vlade. Če hočete, Šarec je tudi v tem primeru pokazal odločnost in sposobnost, da se upre pritiskom in kritikam.