Kaj je za zadnjim zaostrovanjem odnosov med Rusijo in Ukrajino?

Dvomim, da gre za kakšno večjo zaroto. Pri zaostrovanju donosov med Rusijo in Ukrajino si moramo le pogledati, kdo s tem kaj pridobi.

Kaj se je zgodilo? V ozkem prelivu med Črnim morjem in Azovskim morjem, kjer je Rusija zgradila most, ki jo povezuje s Krimom, je prišlo do incidenta med rusko in ukrajinsko mornarico. Ukrajinci so brez dogovora z Rusi v preliv poslali tri svoje ladje in ruska mornarica jih je ustavila in zajela posadke. Sledi proces pred ruskim sodiščem na Krimu.

Le še ena priložnost več, da se Rusijo obtoži agresivne zunanje politike in poveča pritiske za nove in nove sankcije. Primer Skripal je namreč malodane že pozabljen.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je kot odziv, s potrebno podporo v parlamentu, razglasil vojne razmere v obmejnih pokrajinah. Hkrati je začel z obtožbami, da Rusi kopičijo velike sile ob ukrajinskih mejah.

Na vse skupaj je treba pogledati logično. Mar Rusija pripravlja napad na Ukrajino? Malo verjetno. Rusija res lahko napade Ukrajino in v vojni zmaga, a do zdaj se je izkazalo, da nima nobenega namena odkrito pripojiti Donbas, ali celo voditi vojno na drugih področjih Ukrajine. Vojna v Siriji poteka doro, Krim je trdno vključen v sestav Ruske federacije, v Donbasu so razmere zamrznjene, rusko gospodarstvo se krepi, tudi volitev ne bo nobenih. Vse je mirno in stabilno. Razloga za napad ni.

Bo Ukrajina poskusila zavzeti Donbas? Nič ne kaže, saj so sile upornikov dovolj močne, da tak napad zavrnejo, če pa bi jim spodletelo, bi prišlo do posredovanja ruskih sil.

Pripravljajo kakšne druge sile večjo vojno v Ukrajini? Recimo ZDA? Malo verjetno, saj imajo svoje probleme v Afganistanu in v Siriji. Prve vojne ne morejo zaključiti, v drugi se jim bliža poraz. Odpirati novo veliko fronto na sami meji z Rusijo, v resnici ne pride v poštev, kajti tudi te vojne ne bi mogli zmagati, saj ob prisotnosti jedrskega orožja, ne bi bilo mogoče pretirano zaostrovati.

Najbolj logična razlaga incidenta je, da ukrajinski predsednik Petro Porošenko išče način, kako povečati svojo podporo pred prihajajočimi volitvami marca naslednje leto, kjer mu kaže izredno slabo. Tu je še en razlog, zakaj Rusija nima interesa zaostrovati. V Kremlju namreč čakajo, da bodo volitve prinesle spremembo oblasti in da se bodo s tem rahlo odprla vrata diplomaciji med obema državama. Edini, ki pridobi z zaostrovanjem odnosov, je Porošenko, ki lahko pod okriljem vojnih razmer duši svoje nasprotnike, morebiti pa si pridobi kaj zahodne finančne pomoči in si s tem kupi nekaj naklonjenosti sicer zelo nenaklonjenega prebivalstva.

Kaj se bo zgodilo v prihodnje? Skoraj zagotovo nič. Nekaj bo premikov oboroženih sil na obeh straneh ukrajinsko ruske meje, uvedenih bo nekaj nepomembnih sankcij proti Rusiji, mogoče se ameriški predsednik Donald Trump ne bo želel srečati s svojim ruskih kolegom Putinom. To bo potem tudi vse.