Če bi se to dogajalo v Rusiji

Protesti v Franciji počasi ‘pojenjajo’. V nekaj kratkih besedah bi rad opozoril na izjemno dvoličnost, ki se je še enkrat več prikazala v odnosu do protestov v zahodnih državah, četudi so ti in odzivi oblasti nanje izredni nasilni in v odnosu do protestov v državah, ki veljajo za nasprotnice zahoda.

Če bi takšni prizori, kot smo jim bili priča v Franciji, prihajali iz Moskve, bi večina zahodnih novinarjev prav besnela v sveti jezi, češ da se diktatura znaša nad nedolžnim prebivalstvom. Ob fotografijah ostrostrelcev, bi takoj verjeli, da ti streljajo po ljudeh. Seveda tudi v Franciji niso, ampak prizor je kljub temu zlovešč, četudi ga opravičujejo s strahom pred napadom teroristov. V Venezueli, Iranu, Rusiji, Kitajski, bi protesti bili označeni kot grožnja režimu, v Franciji tega seveda nobeden ne bo rekel. Tudi, veste, če bi policija preprosto pobila na stotine ljudi, tega ne bi rekli. Krivdo bi pripisali samim protestnikom ali celo teroristom.

Berem, da veliko Francozov poročila o dogajanju med protesti pridobiva od ruskih medijev, kar eni že označujejo kot rusko vmešavanje. Saj veste, zahodni mediji lahko poročajo o dogajanju v vsaki državi in pri tem odprto podpirajo to ali ono politično grupacijo, ruski pa tega niti približno ne bi smeli. Tu je še en dokaz več, da je za gonjo proti sovražnemu govoru in lažnimi novicami, pogosto želja nadzorovati tok informacij. To se predvsem kaže v želji po utišanju ne le ruskih medijev, ampak tudi domačih alternativ.