Kitajska aretirala bivšega kanadskega diplomata. Bodo Kanadčani morali požreti lastno zdravilo?

Seveda bodo rekli, da ni primerjave. Da ima Kanada vso pravico aretirati in izročiti ZDA hčerko ustanovitelja podjetja Huawei, Meng Wanzhou, češ da je lagala finančnim institucijam o odnosu med Hueweijem in podjetjem Skycom, ki bi naj poslovalo z Iranom in s tem kršilo ameriške sankcije. Po drugi strani Kitajska seveda nima nobene pravice aretirati bivšega kanadskega diplomata, Michaela Kovriga, kar je poteza iz maščevanja.

Toda, veste kaj, tako bo bržkone v prihodnje potekala mednarodna politika. Vi udarite nas, mi udarimo vas. Z isto mero. Če kanadski predsednik vlade trdi, da morajo odločiti kanadska sodišča, bodo Kitajci pač trdili, da bo v primeru kanadskega bivšega diplomata odločilo kitajsko.

To je že kar nekaj časa tako v odnosih med zahodom in Rusijo in kaže, da bo v prihodnje pač tudi v odnosu med zahodom in Kitajsko. Mednarodno pravo si lahko vsak nekam vtakne. Veljala bo le gola sila. Ve se, kdo je s tem začel.

Ob vsem tem ne gre pozabiti, da med ZDA in Kitajsko poteka trgovinska vojna. Huawei je nevaren konkurent na globalnem trgu. Obtožbe, da Kitajci preko tega podjetja vohunijo za uporabniki, so mogoče resnične, mogoče ne, toda po drugi strani si Američani naj ne delajo nobenih iluzij, da bodo tudi druge države začele močno omejevati dostop njihovim podjetjem, tudi družabnim omrežjem, preko katerih oni skušajo vohuniti za pol planeta. Vse ima svoje posledice.