Po pozitivnem letu 2018, Marjana Šarca in njegove sodelavce čaka tisto pravo delo, po katerem bomo lahko čez čas ocenjevali njihovo uspešnost

Leto 2018 je bilo za Slovenijo izjemno uspešno. Podatki to dokazujejo. Visoka gospodarska rast dodana na leta rasti. 4,8%. Rast zaposlenosti in padanje brezposelnosti. Zaposlenih je kar 1022000 ljudi, kar je največ v zadnjih 23 letih in nič čudnega ni, če v Sloveniji dela 60000 tujcev. Državna blagajna je polna, presežek visok, zadolženost glede na BDP se znižuje. Pod streho so pogajanja z javnim sektorjem, kar prinaša več stabilnosti, višje plače zaposlenih, dvignile se bodo tudi minimalne plače in višja bo ostala socialna pomoč. Dobički so visoki. Le redki so, ki niso udeleženi pri večanju blagostanja.

Marjan Šarec je nasledil dokaj dobro stanje in je k temu v nekaj mesecih, odkar zaseda mesto predsednika vlade, še sam prispeval z umirjenim vodenjem sicer zelo razdrobljene koalicije. Preživel je prve krize. Končal je tisto, kar Miro Cerar pred njim ni, pogodil se je s sindikati javnega sektorja.

Stanje je dobro, ko stopamo v novo leto. Čeprav se širijo črnoglede napovedi o prihajajoči novi krizi v svetu, v resnici tega ta hip ni mogoče enostavno napovedati. Bolj kot ne, kaže na ohlajanje, ne na podoben polom, kot pred desetletjem. Zelo mogoče je torej, da bomo še vsaj leto ali dve imeli solidno rast in se bo stanje le še izboljševalo.

Nič čudnega, če je opozicija frustrirana in se vodja stranke z najvišjo podporo zateka k širjenju sovraštva polnih zapisov jeznih nasprotnikov vlade, ki dobro vedo, da v tem trenutku ničesar ne morejo. Podpora vladi raste, Marjan Šarec je ‘pozitivno presenečenje’. Večjih protestov ne bo, ker bodo ljudje kmalu začeli razmišljati o tem, kam bodo šli na morje, za novoletne praznike pa so se tako ali tako spotikali drug čez drugega na poti v prepolne trgovine, ki jih je v Sloveniji vsako leto več in zanimivo, le redka propade. Še en dokaz večanja blagostanja.

To vlado lahko v bližnji prihodnosti strmoglavijo le notranje razprtije, kar pa je ob obilici denarja malo verjetno.

Toda, nič ni narobe, če v letih obilja svoje misli usmerimo v prihodnost. Ta vlada Marjana Šarca si je nedvomno zaslužila pohvale za svoje dosedanje delo, čeprav bodo kritiki brž pohiteli razlagati, kako da je vse posledica dobrega stanja v tujini. Zanimivo, taisti kritiki nikoli krize ne bodo opravičili z dejavniki v tujini, ampak bodo neposredno okrivili vlado. To pove vse o njih.

V prihodnjem obdobju nas čakajo pomembni projekti. Zdravstvo je seveda najbolj v zavesti vseh in bo tudi najtrši oreh. Potrebne so reforme, kajti ta sistem ne deluje in niti dodaten denar ne bo na dolgi rok ničesar popravil. Težave so drugje.

O debirokratizaciji se govori že zelo dolgo, a napredek je majhen. Obrambni sistem je slab in veliko vprašanje je, ali se je Slovenija sposobna soočiti z nevarnostmi modernega sveta. Vojne se zdaj ne vodijo več samo z letali in tanki, ampak tudi z informacijskimi napadi, s propagando, z netenjem nemirov, v prihodnje pa se bodo tudi z napadi na pametne tovarne ali celo na samovozeče avtomobile. Na to se je treba pripraviti. Premisliti je treba tudi našo energetsko prihodnost, kako bomo uredili promet, šolstvo prilagodili potrebam gospodarstva in družbe. Vprašati se moramo, koliko bomo vlagali v znanje in koliko nam pomeni kultura. Poskrbeti moramo za oskrbo naših najstarejših državljanov in omogočiti čim boljše pogoje mladim družinam. Ohraniti moramo čim manjše razlike med bogatimi in revnimi in državljanom okrepiti vero v delovanje pravosodja. Dogovoriti se moramo, koliko imigracije bomo dopuščali in kako bomo nove prebivalce čim bolj uspešno vključili v našo družbo. Tega je ogromno in po rezultatih na vseh teh področjih bomo lahko že čez leto sodili o uspehu Šarčeve vlade.

Marjan Šarec je kljub razdrobljeni koaliciji v resnici začel z odličnega startnega položaja. Pravilno je ocenil, da mu najbolj pristoji umirjenost in da bo pol dela opravil, če bo v to prepričal tudi svoje sodelavce, če bo razprtije čim bolj odmaknil od očesa javnosti. V resnici smo lahko ta hip optimistični, celo ponosni na svojo domovino, na državo, v kateri živimo. Dobro je. A da bi tako ostalo, da bi bilo še bolje, se bo vlada Marjan Šarca morala lotiti težjih problemov in pomagati položiti temelje nadaljnemu razvoju naše domovine. Le z dobrimi temelji bo ta lahko prestala morebitne večje viharje, a tudi če teh ne bo, bo v tem tekmovalnem svetu treba še kako poprijeti za delo, če se bomo hoteli prebiti med najbolj napredne države na planetu.