Črički, črički vsepovsod

Priznam, da nestrpno pričakujem, kdaj nam bodo postregli z naslednjim velikim razkritjem o ruskih nečednostih v svetu in potem zahtevali nove sankcije proti Rusiji, omejevanje diplomatskih stikov ali samo prepoved ruskih medijev. Primer Skripal je pozabljen, zgodba o domnevnem ruskem vdoru v ameriško elektrogospodarstvo je utihnila naslednji dan, ko se je izkazalo, da gre le za laži. Seveda to ni preprečilo medijem po svetu, tudi mojemu ljubemu Večeru, da so to laž preprosto prepisali in prodali bolj naivnim bralcem.

Najbolj smešno se je končala zgodba o ruskem napadu z zvočnim orožjem na ameriške diplomate na Kubi. Izkazalo se je, da ni bilo nobene velike zarote, ampak je bil zvok, ki je Američane spravljal ob živce, le zvok čričkov. Da, prav ste prebrali. Ameriški mediji so ameriško javnost, preko dežurnih prepisovalcev v svetu pa tudi druge, hoteli prepričati, da so zlohotni Rusi z nekim super orožjem pri Američanih v Havani povzročili hude težave in pri tem so se nekateri zanašali na verodostojne, a neimenovane vire pri ameriških obveščevalnih agencijah. Jah, samo zelo lahkoverni zdaj še verjamejo, da so ameriške obveščevalne agencije verodostojne, ko kaj sporočajo svetu.

No, dokazov seveda ni bilo nobenih, a v imenu nove hladne vojne, ki jo večji del ameriških medijev vodi ne le proti Rusiji, ampak tudi proti ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, so to zgodbo napihnili, se ob tem zgražali, klicali po ostrih reakcijah, potem pa utihnili in poiskali kaj novega. Tako kot vedno.

To igro je mogoče igrati v neskončnost.

Zatorej opozorilo. Zelo mogoče, da bomo kmalu deležni spet novega razkritja, podprtega z neimenovanimi viri pri kakšni zahodni obveščevalni službi, češ da ruski medved počne kdo ve  kakšne grdobije. Če ne drugega, bo mogoče po čisti nesreči kje zgorela kakšna tovarna in bodo krivdo pripisali ruskim vohunom, uvedli nekaj sankcij, ki ne bodo imele posebnega učinka,  potem pa čez nekaj dni na vse skupaj pozabili.