Rusija z visokim zunanjetrgovinskim presežkom in mednarodnimi rezervami

Po uvedbi prvih sankcij in umetnem nižanju cene nafte na svetovnem trgu s strani Saudske Arabije, so se pojavile napovedi, da bo Rusija kmalu porabila vse svoje rezerve in se bo njeno gospodarstvo sesulo. To se je zgodilo po začetku ukrajinske krize, ko so protestniki z oblasti pregnali predsednika Janukoviča, vse to z veliko podporo ZDA in njihovih evropskih zaveznikov in so Rusi po referendumu priključili Krim. Tedaj je tudi na vzhodu Ukrajine izbruhnila državljanjska vojna, ki v zamrznjeni obliki traja še danes.

Sankcije proti Rusiji so imele svoje negativne učinke. Rusko gospodarstvo se je začelo krčiti in padanje cene nafte je načelo ruski proračun. Toda, padec je bil manjši, kot pričakovan in rusko gospodarstvo je začelo kmalu zopet rasti, zaradi ruskih sankcij usmerjenih proti evropskemu kmetijstvu, se je začelo silovito krepiti rusko in tudi cene nafte so počasi spet prilezle višje. Zmanjšala se je odvisnost države od prodaje energentov.

V zadnjih dvanajstih mesecih so se ruske rezerve v zlatu in tujih valutah povečale za 8,3% in presegle 468 milijard $. Zlato je decembra predstavljalo 86,9%. Rezerve so se leta 2014 znižale za 124 milijard in leto kasneje za  17, a stanje se je potem močno popravilo, kar kaže na prilagoditev ruskega gospodarstva na zunanje šoke.

Rusi tudi veliko več izvažajo, kot uvažajo in njihov presežek bi lahko v letu 2018 presegel rekord iz leta 2011, ko je dosegel 198 milijard $.

Nove sankcije niso izključene, a že dolgo je jasno, da te ruskega gospodarstva in države ne bodo sesule. Vse kar lahko naredijo, je da povzročijo še večjo preusmeritev na trgovanje z Azijo, čeprav bi bila laž trditi, da se je trgovanje z Evropo prenehalo. V tem primeru obstaja velik razkorak med izjavami politikov in realnostjo.