Šarec po priljubljenosti prehitel Pahorja, SDS pa je prvič po zelo dolgem času padla na drugo mesto

Tisti, ki jim ankete javnega mnenja ne kažejo dobro, vedno znajo povedati, da jim ne zaupajo. Tako bodo rekli tudi za anketo Ninamedie, ki je LMŠ namerila višjo podporo kot SDS, Marjana Šarca pa po priljubljenosti postavila pred Boruta Pahorja.

RTV Slo:

Prva letošnja javnomnenjska anketa Ninamedie kaže, da se podpora vladi zvišuje tudi v novem letu 2019, torej že četrti mesec zapored. Da je vlada uspešna, ocenjuje več kot 56,1 odstotkov vprašanih, da je neuspešna pa 29,1 odstotokov.

Nasprotniki Marjana Šarca v opoziciji to pojasnjujejo na dva načina. Ali trdijo, da so vse ankete zlagane in je v resnici prava podpora ‘tihe večine’ na njihovi strani, ali da je vse skupaj posledica medijske manipulacije, češ da mediji navijajo za predsednika vlade in njegovo stranko.

Resnica je prej ta, da je vlada Marjana Šarca uspela pod streho spraviti dvig minimalne plače, pogajanja z javnim sektorjem in da se je predsednik vlade do zdaj znal obnašati primerno svojemu položaju, s čimer je marsikoga presenetil. Tudi stanje v državi je dokaj dobro. Gospodarstvo raste, brezposelnost pada, zaposlenost raste, zadnji mesec v lanskem letu so se v zasebnem sektorju močno povišače plače, z novim letom pa bodo dviga deležni tudi v javnem.

Podpora SDS je konstantna, a prvič po dolgem času se je zgodilo, da je po podpori zdrsnila na drugo mesto. LMŠ je Ninamedia namerila 18%, SDS pa 16,8%. Sledi SD s 11,7, Levica s 7,1 in NSi s 4,1. Večanje podpore LMŠ in ostajanje SMC in SAB pri dnu, kaže da se ta del volilnega telesa preliva k Šarcu, kar bo Bratuškovi in Cerarju še povzročalo sive lase. Svoje politično preživetje bosta lahko zagotovila le z dobrim vodenjem svojih ministrstev.  Kar se tiče zamenjave vodstva, bodimo bolj previdni, kajti tistih 1,2% ni veliko. Bolj pomembno je razmerje med strankami, ki bi bile pripravljene sodelovati s SDS in tistimi, ki se uvrščajo na levo sredino in to zavračajo. Kakor že leta do zdaj, slednje ostajajo v prednosti. Janša potrebuje ne le NSi, ampak tudi SNS, povratek SLS v Državni zbor in mogoče še kakšno novo stranko, ki bi prinesla ravno dovolj poslanskih mest za tistih 46 potrebnih.

A v resnici je to vse skupaj v tem trenutku še relativno nepomembno, ker je vlada stabilna, razmere v državi dobre in se volitve zdijo še zelo oddaljene.