Zakaj se tako zgražamo, ko nas Trump poziva, naj prevzamemo 800 borcev Islamske države?

Pred dnevi je ameriški predsednik Donald Trump poskrbel za novo poslabšanje odnosov z Evropejci. Evropsko Unijo je pozval, naj prevzame 800 borcev Islamske države, ki so jih zajeli Američani in jih postavi pred sodišče.

Nekaj pomembnega. Ogromno borcev Islamske države je prišlo iz evropskih držav. Šli so preko Turčije in na bojišča Sirije in Iraka, kjer so potem v imenu svoje zgrešene ideologije počenjali grozodejstva. Mislite, da nihče ni vedel, kam ti ljudje odhajajo? Da se v Franciji nihče ni vprašal, kam gredo mladi muslimani, kam potem izginjajo iz Turčije? Da njihove obveščevalne službe niso hitro opazile, kje je njihova zadnja postaja? Mislite, da Turki niso vedeli, kdo jim prihaja v državo in koga spuščajo čez svojo južno mejo? Ste res tako naivni, da verjamete, da Saudijci, ki so kupovali orožje po vsej vzhodni Evropi in ga tihotapili v Sirijo, niso vedeli, da ga ogromno konča v rokah skrajnežev?

Vsi so vedeli, kaj se dogaja. Tudi Američani so vedeli. Vedeli so, a so na prvo mesto postavili strmoglavljenje sirskih oblasti. Tudi za ceno katastrofe v Iraku, ki je sledila in povečanja teroristične aktivnosti. Prav tako lahko velik del begunske krize pred leti naprtimo zgrešeni politiki do Sirije. Našli so se celo takšni lažnivci, ki so kolone beguncev označili za posebno vrsto vojne Rusije in sirskih oblasti proti Evropi, čeprav se po zmagi vladnih sil prav ti begunci vračajo domov. Ne, priznati da je podpora upornikom, tudi skrajnežem, imela za posledico razseljevanje milijonov in njihov beg v Evropo, je preveč težko.

Zdaj seveda nihče noče prevzeti odgovornosti. A bi morali.

Lahko si samo mislimo, kaj pomeni, če teh nekaj sto pripadnikov Islamske države pride na prostost. Vedno bodo nevarni. Tudi, če se vrnejo v države, iz katerih so šli na svojo sveto vojno, v Francijo, Nemčijo, Veliko Britanijo, ali kakšno drugo, bodo nevarnost predstavljali tudi v zaporih, kjer bodo radikalizirali druge zapornike, ko bodo pa spuščeni na prostost, ne bomo nikoli vedeli, kateri izmed njih bo pripravljen izvesti teroristični napad.

Saj ne, da bi številnim predstavnikom oblasti v državah, ki so mižale ob njihovem odhodu v tujino, bilo posebej mar za življenja izgubljena v terorističnih napadih. Če bi jim bilo, bi hitro v zapore pospravili vse, ki so novačili mlade muslimane za svoje zgrešene predstave o svetu in bi s trdo roko delovali proti tem terorističnim romarjem v Sirijo. Tako pa se zdaj moramo soočiti z grožnjo ameriškega predsednika, da bo te borce Islamske države, ne borce, pošasti, spustil na prostost.

One thought on “Zakaj se tako zgražamo, ko nas Trump poziva, naj prevzamemo 800 borcev Islamske države?

Komentarji so zaprti.