Vprašanje o tem, ali naj bodo bankomati v vsaki vasi je hkrati vprašanje o tem, kakšno Slovenijo si želimo

Se zdi butasto vprašanje, mar ne? Banke bodo že same odločale, kam bodo postavljale bankomate. Navsezadnje vse to stane in niso dobrodelne organizacije. Toda, pozor, tukaj se skriva nekaj pomembnejšega.

Screenshot_2019-03-13 Matej Klarič on Twitter Ste za to, da bankomati stojijo tudi v manjših občinah, ali zagovarjate, da t[...]

Kaj je najbolj racionalno? Centralizacija. Ukinjanje manjših sodišč in krepitev večjih. Zapiranje poštnih poslovalnic v majhnih krajih. Veliki trgovski centri v večjih mestih in konec  trgovinic po vaseh, ker nimajo dovolj prometa. Da, na tak način manjšate izgube. Da, na tak način tudi uničujete podeželje.

Šole, pošte, policijske postaje, trgovine, zdravstveni domovi, avtobusne povezave in na koncu koncev tudi bankomati, vse to prinaša življenje, kar župani manjših občin dobro vedo in se zaradi tega tudi borijo, da bi vse to pri njih ostalo. Dokler imate vso infrastrukturo, ni toliko možnosti, da se vam bo vso podeželje preselilo v mesta, ker je tam vse na kupu in blizu. Ko ničesar več ni, je razlogov ostati manj.

Da, tudi vzdrževanje cest zaradi nekaj deset ljudi ni posebej racionalno.

Tu je vprašanje, kakšno Slovenijo si želimo. Takšno z nekaj velikimi centri in potem zaraščeno podeželje, kjer bodo vztrajali samo tisti, ki ne bodo imeli kam iti? Ali živa dežela, kjer bo v vsakem kotičku prijetno živeti?

Dajmo to dobro premisliti.