The Orville mi je postal bolj všeč kot Star Trek: Discovery

Nisem si mislil, da bom to zapisal, a je res. Nove epizode The Orville, v osnovi satire serij zvezdnih stez, bolj željno pričakujem, kot me zanima ogled Star Trek: Discovery.  No, slednja je svojo drugo sezono že zaključila, pri čemer so zagotovili še tretjo. The Orville gledam na Foxu, kjer je še nekaj epizod do konca.

Enterprise s Kirkom in Spockom sem gledal že kot otrok, takrat na avstrijski televiziji in se ob tem učil nemščine. Bila je to fascinantna pustolovščina, ki pa se mi je potem, ko je ob koncu osemdesetih prišla Star Trek: The next generation, začela zdeti malo kičasta. Posebnih učinkov pač v šestdesetih letih niso imeli takšnih, kot kasneje in skozi vsa ta desetletja, je industrija zelo napredovala, tako da bliskajoče se lučke na glavnem mostu Enterprise zgledajo, milo rečeno, zastarele.

Tako je šlo od kapitana Picarda do Deep Space Nine in Voyagerja in Enterprise pod poveljstvom kapitana Archerja, do zadnje inkarnacije, Star Trek: Discovery.

Razmišljal sem, kaj me pravzaprav moti pri najnovejši seriji in prišel do zaključka, da je v osnovi največja napaka, da se niso držali formata ena epizoda, ena zgodba, ampak se več zgodb vzporedno vleče čez celo sezono. Zaradi tega si težko zapomniš kakšno epizodo posebej, medtem ko je bilo recimo v Voyagerju kar nekaj takšnih, ki so bile izredno dobre in so se me dotaknile. Seveda je bilo v vsem tem času tudi ogromno neumnosti, ki jih je najbolje pozabiti.

The Orville ima mnogo manjši proračun in to se vidi. A kljub temu je bolj gledljiv, sploh zdaj v drugi sezoni, ko je postal bolj resen. Je, kot bi ga posneli leta 2000. Star Trek: Discovery je po drugi strani bleščeč, a brez pravega naboja.

Še nekaj zelo moti pri Discovery. To, da je ideologija povozila zgodbo. Mislim, da malokoga moti, če so ženske v vodilnih vlogah, ampak tu se zdi, kot bi nekdo hotel  heteroseksualne moške postaviti na svoje mesto in slaviti ženske. In homoseksualni par in enega člana posadke z drugega planeta.  Nič ni narobe, če je ženska v glavni vlogi, ampak ideologija ne sme nikoli povoziti zgodbe. Nikoli. Da, vesolje zvezdnih stez je bilo vedno napredno in to ni motilo. Bilo je dobrodošlo. Tokrat so ustvarjalci pač šli predaleč.

Iz kapitana Pikea so na primer naredili smešnico, saj vodijo vsi drugi, on večinoma samo kima. Seveda, najbolj glavni junakinji Michael Burnham.

Posledica je ogromno negativnih kritik na račun Star Trek: Discovery in veliko pozitivnih na račun The Orville.

Sam sem se že nekajkrat vprašal, zakaj sploh še gledam Discovery. Prva sezona se mi je zdela še kar dobra in v drugi je bilo nekaj trenutkov, ko se je zdelo, da bo končno vzletela in postala resnično dobra, a potem pridejo epizode, ki so pretirane, slabo narejene, včasih zmedene. Še enkrat, kriv je tudi format, ker namesto, da bi v okoli petdesetih minutah dobro obdelali enega člana posadke, spremljamo tri ali štiri vzporedne zgodbe. Mislim, da je bilo le dvakrat v tej sezoni, ko smo lahko spoznali dva člana posadke in se z njima bolj povezali. Prav tega bi si bolj želel.

Malo je smešno, da se zdi, da je satira na koncu bolj zvesta duhu zvezdnih stez, kot draga serija, ki bi to morala v resnici biti.