Bo John Bolton kmalu preteklost?

Čeprav Donald Trump verjame, da je edina dobra vojna, trgovinska vojna, kar dokazuje z rušenjem mostov s Kitajsko in celo s pritiski na ameriške zaveznike, je v svojo administracijo sprejel dva takšna nevarna neokonservativca, kot sta John Bolton in Mike Pompeo.

Njuna politika je iskanje konfliktov in cilj oborožen spopad, kar smo videli v Venezueli in vidimo tudi v Iranu. Pri tem je ta agresivna ameriška politika za zdaj neuspešna, saj do nasilnega prevrata v Venezueli ni prišlo. Kljub pritiskom na Iran, je očitno, da Američani v regiji še nimajo zadostnih sil za pravo vojno, kar bržkone pomeni, da do nje ne bo prišlo.

Zanimiva misel, da se Johnu Boltonu čas izteka in se ga bo Trump znebil, saj noče, da bi ga zvlekel v krvavo vojno, je predstavljena v spodnjem pogovoru Duranovih Alexom Christoforoujem in Alexandrom Mercourisom.

S tem bi se strinjal. Trump verjame v moč gospodarstva. Je bolj kot ne izolacionist. Njegov instinkt je umikati ameriške vojake iz vojn po svetu, ne začenjati nove, vendar pa je pri tem premalo odločen, zaradi česar se ameriška prisotnost v Afganistanu in Siriji še ni končala. Če ne bo pazljiv, ga bodo spravili v situacijo, iz katere ne bo imel drugega izhoda, kot svojo odločnost dokazati z vojaškim napadom. Zato bo z njegove strani modro, če se bo rešil ljudi v svoji administraciji, ki imajo takšne cilje.