Vedno hujši pritisk na Iran, a Američani v regiji še nimajo dovolj sil za vojno

Sile, ki jih Američani premeščajo na Bližnji vzhod, za zdaj niso dovolj za vojno z Iranom in tudi poročila o načrtovanih 120000 vojakih so le posledica razmišljanja o vseh opcijah, ne pa resen načrt. Vsaj tako kaže po Trumpovih besedah, da gre za lažno novico. Bolj se zdi, da imajo jastrebi v ameriški administraciji željo, zaostriti razmere do konca, medtem ko ameriški predsednik bolj želi nadaljevati z gospodarskimi pritiski.

Dober pokazatelj, kako se lahko razplete ta zgodba, je Venezuela.

So pa Američani dobro postavili Iran v brezizhoden položaj, kar se tiče z njimi povezanih skupin v regiji. Res je, da je islamska republika uspela navezati stike s številnimi skupinami in tako povečati svoj vpliv. Medtem ko v Siriji pomaga Asadu, Hutije v Jemnu podpira v njihovi vojni proti Saudski Arabiji in ima na voljo oborožene milice v Iraku. Zaradi tega lahko Američani vsak napad katere od teh skupin, celo libanonskega Hezbolah na Izrael, predstavijo kot posledico iranske politike in to izkoristijo kot izgovor za dodatne pritiske na Iran.

V napadu pred obalo Združenih Arabskih Emiratov so bili poškodovani štiri tankerji, kar je ostro sporočilo svetu, kaj se lahko zgodi v primeru vojne proti Iranu. Ta lahko vsaj za nekaj časa, čeprav ne v nedogled, blokira prevoz nafte skozi hormuško ožino in povzroči kaos na svetovnih trgih. Kar petina svetovne nafte gre po tej poti. Ni dokazov, da je tokrat prste vmes imel Iran in tudi Američani tega ne trdijo, a ker bi lahko bili krivci iz vrst šiitskih Hutijev iz Jemna, ki so do zdaj pokazali veliko mero domiselnosti v svoji vojni proti Saudski Arabiji, jih je mogoče posredno okriviti. Seveda lažni napad ni izključen in pri tem ni rečeno, da bi ga morali izvesti ravno Američani. Zalivske sunitske monarhije želijo enako kot Izrael obračunati z Iranom in v njihovem interesu je, da v vojno pritegnejo ZDA, saj same niso dovolj močne. Da je temu tako, kaže že neuspešna vojna v Jemnu.

Še najbolj se zdi, da si vojne ne želijo v Iranu. A vedno hujši pritiski bi lahko do vojne na koncu vseeno privedli.