Pogovor s Tulsi Gabbard

Tulsi Gabbard, ki se bori za nominacijo demokratske stranke za predsednika ZDA, ankete javnega mnenja skoraj ne zaznavajo. Giblje se pri odstotku ali dveh. Bojno polje je pri demokratih nagneteno, da je vse kandidate že težko prešteti. Za zdaj najbolje kaže Bidenu, ki ima veliko prednost pred Sandersom, drugi zasledovalci so vsi pod 10%.

Osemintridesetletna Tulsi zastopa mnogo bolj miroljubno zunanjo politiko, kot večina njenih tekmecev. Predstavnica Havajev v Predstavniškem domu, je služila v medicinski enoti nacionalne garde in je bila nameščena tudi v Iraku, kasneje v Kuvajtu. Nasprotuje intervencijam po svetu, s katerimi ZDA zamenjujejo sovražne režime, najbolj znana pa je verjetno po tem, da si je na lastne oči šla ogledati razmere v Siriji in se je tam celo sestala s sirskim predsednikom.

Daljši pogovor z njo si lahko ogledate na youtubu:

Ker nastopa kot protivojna kandidatka, ki želi izboljšati odnose z Rusijo in Kitajsko, ali vsaj preprečiti novo hladno vojno, je postala tarča obtožb, da jo podpirajo Rusi, kar je v ZDA postala prava epidemija. Kdorkoli želi izboljšati odnose z Rusijo, je obtožen, da je ali naiven, ali celo izajalec. Hkrati jo obtožujejo, da zagovarja sirskega predsednika Asada. V ZDA je, kljub temu, da je nasprotovanje vojaškim pustolovščinam po svetu med Američani veliko, med političnimi elitami malodane prepovedano gojiti želje po bolj miroljubni ali izolacionistični zunanji politiki. Kandidate, ki to zagovarjajo, se hitro skuša oblatiti, da delajo za tuje interese. Mediji pri tem pridno sodelujejo in hitro začnejo zagovarjati vojaško opcijo, tudi če je opravičevanje le te na trhlih nogah, kakor je bilo to na primer v Iraku in lažeh o orožju za množično uničevanje. Zato je tudi Tulsi Gabbard deležna napadov.

Stanje v ameriški politiki je v marsičem bolj kot ne zacementirano in pričakovati spremembo zunanje politike je naivno. Tudi, če uspe kandidatu, ki ne spada med politične elite, kakršen je bil Trump, ta kmalu naleti na zid interesov cele množice ljudi, ki mu preprečijo, da bi uresničil svoj program. Trumpu tako ni uspel umik iz Afganistana in Sirije in hudega nasprotovanje je deležen, če samo namigne, da bi imel boljše odnose z Rusijo. Seveda, na volitvah leta 2016 bi morala zmagati kandidatka, ki bi odnose z Rusijo še zaostrila, mogoče celo do vroče vojne.

Zaradi tega je ne le malo verjetno, da bi Tulsi Gabbard lahko postala kandidatka demokratov za predsednika ZDA in potem premagala Trumpa, skoraj nemogoče je, da bi potem vodila neodvisno zunanjo politiko. Preprosto ji ne bi pustili.