Nigel Farage pred veliko zmago na evropskih volitvah

Na hitro sestavljena stranka Brexita je tik pred bleščečim rezultatom na volitvah v evropski parlament, tri leta potem, ko so Britanci na referendumu izglasovali izstop iz Evropske Unije.

Po anketi Opinium za časopis Observer, bi na volitvah v evropski parlament za Brexit party glasovalo 34%, Laburiste bi podprlo 20%, medtem ko so konservativci Therese May na borih 12%.

S tem Britanci očitno sporočajo svojim elitam in glasnim zagovorniko obstanka v Uniji, da niso zadovoljni. Celo tako nezadovoljni so, da so pripravljeni sodelovati na volitvah v institucijo povezave, iz katere hočejo izstopiti.

To ima lahko daljnosežne posledice za britansko politiko. Očitno je, da politične elite delajo na tem, da bi izstop Združenega kraljestva iz Evropske Unije preprečile. Temu služijo neuspešna pogajanja in nenehno zavlačevanje. Na koncu te igre je drugi referendum, s katerim bi izničili rezultat prvega. Po domače, ljudje naj hodijo na referendume tako dolgo, dokler ne izberejo prave rešitve. Toda, posledica je padanje podpore konservartivcem in porajanje novih političnih sil. Niger Farage je le prvi obraz tega premika, ki lahko privede do tega, da bodo Britanci sčasoma na oblast dobili zelo radikalno politično stranko, ki bo povsem nepripravljena na dialog z drugimi Evropejci. Kaj, lahko dobijo svojo lastno verzijo Donalda Trumpa.

Še ena velika nevarnost je: če ni mogoče iz Unije izstopiti po referendumu, bo naslednjič kdo pomislil, da je najbolje to izvesti z nasiljem.

Osebno bi želel, da bi Britanci ostali v Evropski Uniji, saj verjamem, da smo le skupaj lahko dovolj močni, da odbijamo zlonamerne poteze drugih velikih sil. Vsak zase smo nič. Prav tako se z umikom Združenega Kraljestva preveč poveča moč Nemčije, kar ni dobra popotnica za prihodnost. A vendar, ne morem preko pravice vsakega naroda do samoodločbe in ničesar bolj demokratičnega ni, kot referendum, na katerem odločaš o svoji usodi. Hkrati ni ničesar bolj nedemokratičnega, kot skušati z zavlačevanjem obiti odločitev ljudstva in celo zanikati le to, češ da je do nje prišlo na podlagi laži. Odvratna se mi zdi tudi propaganda, češ da volivci niso vedeli, kaj so izbrali in da bo posledica brexita vsesplošni razpad. Razen v poročanju medijev, ki bodo skušali iz izstopa narediti primer, s katerim bodo strašili druge Evropejce, se ne bo zgodilo nič strašnega, kakor se že do zdaj ni. Je pa zanimivo opazovati, kako se je pogosto bebava propaganda, ki je večinoma obrnjena proti kakšnim Rusom ali Venezuelcem, obrnila proti Britancem.

Samo še posnetke praznih polic v trgovinah čakam.